Triaj: „Înecati” în propriile dejectii

Oamenii care locuiesc în ce a mai rãmas din blocurile din triajul gãrii din Petrosani trãiesc un adevãrat cosmar, fie varã, fie iarnã. Vara, din cauza cãldurii  mirosurile din subsolurile inundate cu dejectii sunt insuportabile, iar acum, iarna, stau cu geamurile deschise, din acelasi motiv.
Sunt oameni sãraci, chiriasi încã la CFR, însã constructiile s-au degradat cu fiecare an ce s-a scurs de când acestia au primitrepartitiile pe vremea când lucrau la CFR. Acum toate stau sã cadã si sã se prãbuseascã, iar lipsa canalizãrii, care nu a existat niciodatã acolo, îi face sã nu mai suporte traiul de zi cu zi.
„Se înfundã si noi, dacã nu plãtim canalizarea la ape, pentru cã nu avem contracte de când o plãtea CFR-ul, îndurãm mirosurile. Acum plãtim doar apa, iar canalizarea nu se mai scurge nicãieri. Iar eu, care stau la parter, sunt cea mai afectatã cã îmi iese totul în casã. Ne-am plâns, dar au zis sã plãtim vidanja între 800 si 1000 de lei, ori aici nu prea ne permitem sã plãtim. Mai nou, iese si prin temelia blocului”, spune o doamnã care locuieste la parterul unuia dintre blocurile din triaj.
Si dacã vara totul musteste împrejur, acum, iarna, situatia e si mai rea, cã oamenii stau cu geamurile deschise. Iar în tot acest timp, clãdirile se topesc de la temelii, dejectiile iesind prin toti peretii. Ca sã nu mai vorbim de acoperisul ce, pe alocuri, nu mai existã.
„Nimeni nu face nimic. Cât am apartinut de CFR, ei veneau si fãceau totul. Acum nu stim dacã apartinem de CFR Timisoara sau de Primãria Petrosani si nu mai stim cui sã ne adresãm. Înainte se reparau. Dar acum, canalizarea nu curge sub nicio formã. Totul se adunã aici, iar noi plãtim chirie la CFR, în functie de apartamente, cam 180 – 200 de lei lunar”, spune o altã doamnã din acel bloc, care a încercat sã repare ce a putut prin scara blocului.
Iar dacã unii plãtesc si nu au decât de suferit, altii nu au fãcut-o niciodatã.
Cei de la Apa Serv recunosc cã blocurile din Triaj nu au fost racordate la canalizare, dar spun si cã de acolo, din trei blocuri doar unul are bransamente legale la apã si cã nici acolo nu plãtesc toti. Totusi, autoritãtile spun cã ar exista posibilitatea de a introduce canalizarea sau de a repara vidanjele  existente. „Cartierul Triaj, compus din 3 blocuri, are doar 9 apartamente bransate la apã. Nu au,  într-adevãr, canalizare, dar sunt bazine etans-vidanjabile. Pânã în momentul de fatã, nu au fost solicitãri din partea lor pentru a le vidanja, dar solutia  ar fi, pentru cele  9 apartamente care beneficiazã de apã de la noi sã se realizeze o retea de canalizare, având în vedere cã pe drumul national avem reteaua functionalã, cu statia de pompe”, spune Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Totusi, angajatii de la ape au nevoie de proiecte noi si bani pentru a-i bransa, iar în calcul se ia si numãrul celor care plãtesc  pentru astfel de servicii. Asta, în conditiile în care, din cele 9 apartamente bransate, doar 7 plãtesc pentru apã, iar restul nu.
„Lucrul acesta se poate realiza doar din bugetele noastre proprii. Solicitãri noi nu am avut, iar din cele 3 blocuri, noi facturãm doar la 9 apartamente. Vom avea în vedere  pentru anul viitor, când vom face o analizã si pentru celelalte douã blocuri, care e putin probabil cã,dacã sunt locuite, sã nu aibã apã. Nu putem spune dacã furã sau nu, pânã nu verificãm si, dupã ce vom face o analizã la fata locului, ca sã vedem ce înseamnã costurile, o vom realiza”, a mai adãugat managerul  de la Apa Serv.
Dacã nu se gãsesc bani pentru investitia ce presupune racordarea la sistemul de canalizare ce trece pe DN 66, atunci oamenilor le vor fi schimbate cel putin bazinele defecte.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Triaj: „Înecati” în propriile dejectii

  • 20 noiembrie 2018 la 23:37
    Permalink

    In atatia ani sa nu fi in stare sa dai o tencluiala ,sa repari un acoperis ,si sa iti rezolvi problema canalizarii ….se numesc putori….e de vina „Statul ” ca nu le face…..dupa ce ca nu isi platesc nici apa …si probabil nici restul utilitatilor ….mai au si pretentii….sa stea asa in chirie cu boarfele atarnate pana le ajunge rahatu pe farfurie……sau pana vine „primaria „sa le faca….poate sa le si umple frigiderul eventual sa le dea si niste bani …..dupa cum chiar ei recunosc… „Nimeni nu face nimic. Cât am apartinut de CFR, ei veneau si fãceau totul. „…..dar voi in atatia ani ce ati facut de stati cu chirie intr-un imobil de pomana …?????….unii din voi si fara sa platiti nimic….de parca ar fi cineva dator sa va tina.. Exista o solutie de rezolvare care nu va prea place voua ….se numeste ….” A LA MUNCA ” ….

  • 21 noiembrie 2018 la 16:07
    Permalink

    Bine zis,bine punctat,bravo

Comentariile sunt închise.