Sunt zeci de țevi care deversează ape reziduale, latrine, ori dejecții din cotețe, sau chiar canalizarea unor locuințe și pensiuni, direct în apele de munte. Așa se face că acestea duhnesc în orice anotimp. Atenție, însă, cei de la Apele Române și Apa Serv pornesc ofensiva!

Un singur curs de apă a fost analizat de tinerii ecologiști în proiectul „Pe firul apei”, care au stabilit că, Maleia, apa ce trece prin centrul Petroșaniului, are cel puțin 60 de țevi prin care se scurg ape reziduale, latrine și canalizări din instituții publice chiar. Așa că specialiștii vor ieși și ei să le numere și chiar le vor sigila. „Am făcut un program cu cei de la Apa Serv și, în fiecare săptămână, luăm fiecare oraș din Valea Jiului, pe fiecare curs de apă și încercăm să inventariem aceste scurgeri ilegale de ape menajere, ca să putem să rezolvăm problema, ori poate să le diminuăm. Asta, pentru că acum calitatea apelor , pe anumite sectoare de râu, este foarte rea”, spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
„Împreună cu cei de la Apele Române, luăm fiecare curs de apă. Ei verifică cursurile de apă. Noi verificăm rețelele de apă pluvială din zonă. În zona în care sunt acele fose septice, sau bazine care nu sunt etanș vidanjabile, în multe cazuri, preaplinul lor ajunge tot în pârâu. Atunci, împreună cu cei de la Apele Române facem o cartografiere și ne vom clarifica și apoi să luăm măsuri”, spune și Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Legea îi obligă pe cei cu fose septice să declare unde și când le vidanjează. Dar, cu toate astea, procentul celor care au contracte este foarte mici. „A fost un bum, primăvara trecută, când au venit și au încheiat contracte de vidanjare, dar ca procent, e sub 10% pentru cei care cer să facă vidanjarea”, mai spune Cristian Ionică.
Apele de la noi sunt sufocate de dejecții și peste tot ies țevi din care curge apă. Nu toate sunt drenări cu ape pluviale, iar dovada cea mai bună este mirosul pestilențial al acestor cursuri de apă.

Diana Mitrache