Sute de elevi hunedoreni au început scoala, plini de pãduchi si râie

Aproape 500 de elevi au fost depistati cu diferite afectiuni în urma controlului epidemiologic efectuat la începutul anului scolar de medicii scolari.

Potrivit reprezentantilor DSP Hunedoara, rezultatul triajului epidemiologic efectuat în luna septembrie 2012 a fost urmãtorul: 158 angine (faringoamigdalite acute); 10 boli diareice acute; 32 alte boli infectioase; 268 cazuri de pediculozã (136 în zona Vãii Jiului; 68 în zona Deva; 36 în zona Hunedoara ; 28 zona Orãstie); 15 cazuri de scabie în Valea Jiului. „Dupã recontrol nu au mai fost depistate boli infectioase si parazitare. Deci la aceastã orã în judetul Hunedoara, medicii scolari  nu au mai semnalat cazuri de pediculozã si de scabie”, declarã Dumitra Stefan, director executiv DSP Hunedoara.

La controlul epidemiologic au luat parte 17 medici scolari, cât si de medicii de familie care în zonele în care  nu existã medici scolari, care asigurã supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor si a adolescentilor din colectivitãtile scolare. Au fost examinati un numãr de 41. 475 elevi.

Pentru a mentine o stare de sãnãtate corespunzãtoare în colectivitãtile de copii  si tineri, medicii îi sfãtuiesc pe pãrinti ca la începutul anului scolar, cât si pe parcursul  acestuia, dacã copilul prezintã semne si simptome de boalã acutã infectioasã si/sau parazitarã (febrã, dureri abdominale, dureri musculare, cefalee, roseatã la nivelul tegumentelor, semne de  grataj, agitatie) sã se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea unui diagnostic si efectuarea unui tratament adecvat.

Marius MITRACHE