Specialiștii DSP din vestul României – bilanț și planuri de viitor

A lianța DSP Vest, din care face parte și Hunedoara trage acum concluziile desprinse în urma celor doi ani și jumătate de pandemie. Cum a fost în fiecare spital, cât de mult s-au ajutat, dar și ce vor face în viitor, sunt temele abordate de participanții la lucrări și județul Hunedoara a fost reprezentat la cel mai înalt nivel.
“Conferința de Sănătate Publică” a avut loc la Timișoara, în zilele de 8 și 9 aprilie, iar organiztori sunt membrii ai Alianței DSP Vest, ai Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), ai Asociației “EPI VEST” și ai Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara. „Fac parte din comitetul de organizare al conferinței de la Timișoara care s-a ținut timp de două zile. Sunt specialiști din domeniu cu lucrări. Inclusiv eu voi prezenta o lucrare. Discutăm despre ceea ce s-a întâmplat în pandemie și cum am reușit să gestionăm lucruile în acea perioadă. Specialiștii care vor avea lucrări vor împărtăși din experiențele lor și vrem să ajungem să stabilim nu doar o colaborare, pentru că aceasta a existat, dar și să ajungem să învățăm din experiența fiecăruia, dar să ne gândim cum să facem pe viitor pentru prevenție, că e mai simplu să previi, decât să tratezi”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Alianța DSP Vest este un for medical înființat în vara anului 2021 și din acest concern fac parte Direcţiile de Sănătate Publică din judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara. Încă de la început, directorii acestor instituții și-au propus: transformarea digitală a sistemului de sănătate, prin implementarea de soluţii inteligente de e-Health; analiza nevoilor de servicii medicale; optimizarea transferurilor inter-judeţene a pacienţilor; optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune; realizarea unor echipe comune de control interjudeţene; elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.
Diana Mitrache