Societatile de termoficare au datorii de miliarde

Desi s-au facut investitii in sistemul centralizat de termoficare, din ce in ce mai multi locuitori ai Vaii Jiului aleg o alta forma de incalzire, din cauza pretului mare al Gigacaloriei, al pierderilor sau a datoriilor.

Mai mult, societatile de termoficare ajung pe butuci, din cauza ca nu si-au primit subventiile, dar si din cauza datoriilor neplatite de catre oameni.

Spre exemplu, la Lupeni, Universal Edil are datorii de peste 200 de miliarde de lei vechi, iar bransate la sistemul de termoficare mai sunt aproximativ 1.000 de familii.

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, spune ca s-au facut investitii, dar nu sunt de ajuns. ”Toate subventiile pe care trebuie sa le primesti de la stat si nu ajung la tine se transforma in datorii. Am ajuns sa avem 200 si ceva de miliarde de lei datorie, este foarte mult. Investitii pe retea s-au facut din partea Universal Edil, Sucursala Electrocentrale Paroseni a facut ce a apartinut de ea, dar nu a fost de ajuns, tot timpul ai nevoie de investitii in retele, mai ales daca apare cineva care iti fura tevile si le duce la fier vechi. In ultimii ani, bani de la guvernare au fost la revedere, adica deloc, dar trebuie sa dam caldura in continuare, ca fara caldura oamenii sunt la pamant”, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, Cornel Resmerita.

La Vulcan mai sunt bransate 786 de apartamente si au fost realizate investitii in retea de 929.889 de lei, dar pierderi tot sunt, in medie de 34-35% la energia termica, dupa cum arata Marius Danci, directorul SC Pregoterm SA Vulcan.

De altfel, nici populatia nu este prea buna platnica, in condiitile in care datoriile acesteia se ridica la suma de 664508,46 de lei, iar ale asociatiilor de proprietari la 774757,19 lei. Totusi si Pregoterm are datoriile sale catre Paroseni, ApaServ si Enel, care se ridica la aproape 6 milioane de lei.

”Pentru aceste datorii se face vinovat managerul Marius Danci, din cauza proastei administrari a societatii. Nu se poate ca o firma ce s-a infiintat in urma cu doi ani sa aiba datoriile acestea, cat a avut defuncta Edil Therma in 20 de ani”, sustine Dorel schiopu, consilier local PRM.

Anamaria NEDELCOFF

4 comentarii la „Societatile de termoficare au datorii de miliarde

 • 22 februarie 2012 la 05:07
  Permalink

  Eu zic ca si domnul consilier Schiopu e vinovat deoarece eu stiam ca Pregotermul
  e o firma patronata de Consiliul Local sau mai bine zis de Primarie. Dar domnii consilierii se cearta, se joaca de-a prezenta si de cine e mai tare. E drept ca a redresa o activitate e infinit mai greu. Deocamdata totusi Pregotermul si-a facut cat de cat datoria cu caldura si cu curatenia. Partea financiara ma depaseste.

 • 22 februarie 2012 la 07:07
  Permalink

  Primarul din Lupeni nu se dezminte nici acum si minte cu o usurinta greu de depasit,cica s-au facut investiti in retele in oras,minciuna gogonata, au fost schimbate unele schimbatoare de caldura in unele puncte termice si atat,restul retelei e de vremea lui Ceasca,daca s-ar vrea cu adevarat rezolvarea problemei energiei termice,contorizarea sa se faca individual si nu pe bloc la gramada si sa vezi atunci eficienta fiecare plateste cat consuma ca la energie electrica.Dar acest lucru ne e dorit pentru ca nu se mai poate fura de cei ce distribuie energia si au gasit o rezolvare simpla daca tot avem datorii si nu mai putem ciupi nici voi sa nu aveti caldura,o rezolvare tipic romaneasca,pentru ca sunt convins ca oriunde pe lumea asta nu se intampla asa ceva !

 • 22 februarie 2012 la 07:10
  Permalink

  CRED CA CEL M-AI INDICAT AR FI CA UZINA SA PREIA SI DISTRIBUTIA SI ATUNCI O SA MEARGA TREABA.SI FACUT UN BLOC PILOT PENTRU A DEMONSTRA POPULATIEI CA MERITA SA SE REBRANSEZE POPULATIA,DACA NU SE DUCE TOTUL DE RAPA. MULT SUCCES.

 • 22 februarie 2012 la 19:06
  Permalink

  ce dracu de investitii s-au facut la sistemul de termoficare? chiar aruncam glume prin ziare?

Comentariile sunt închise.