S e anunță perioade cu frig, iar APA SERV VALEA JIULUI S.A revine cu câteva recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamen-telor de alimentare cu apă împotriva îngheţului. Apormetrele sunt principalele aparate, care au nevoie să fie izolate, să nu stea în ger, pentru că altfel, pot să apară disfuncționalități.

Dacă apometrul este montat într-un cămin, este recomandabil să existe un capac care închide căminul etanş. Capacele şi ramele căminelor de apometru sau de canalizare trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină sau produse similare.
„Întodeauna, în perioada rece, noi anunțăm clienții noștri să protejeze aceste apometre. Și noi am luat toate măsurile acum, pe perioada sezonului rece. S-au deschis golitoare. S-au închis toate căminele, însă, facem un apel la clienții noștri, mai ales la scările de bloc, unde sunt uși deschise, să aibă grijă de apometre. Aceste
apometre de pe branșamentele separate, sunt în proprietatea lor și, dacă îngheață, sunt costuri suplimentare. În primul rând, ei trebuie să aibă grijă de cutiile montate și să protejeze și apometrele la case. Celor care stau la case, le recomandăm să ungă capacele cu vazeline, să izoleze cu materiale textile apometrele, pentru că altfel, costurile sunt ridicate. Și, orice distrugere a apometrului, econform contractului, este din vina abonatului. Așa că e bine să avem grijă de ele”, a spus Florin Ciucur, șeful Departamentului Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apometru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă acestea pot fi manevrate cu uşurinţă.
De asemenea, în perioada rece utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală) și asigurarea microclimatului pentru apometrele
montate în scările de bloc (închidere uși, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distanță nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului și pot fi acoperite integral cu materiale
termoizolante. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie
pentru a menţine tempe-ratura peste limita de îngheţ a contoarelor.
Îngheţarea contorului determină blocarea și deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la
inundarea căminului sau lipsa apei.
Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei
interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Eventualele probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a
serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, pot
fi semnalate Dispeceratului APA SERV VALEA JIULUI S.A la numerele de
telefon:
0254.541.861; 0354.108.203, 0725.681.329, 0766.068.152.
Diana Mitrache