PNRR: 80 de milioane de euro, pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți

Spitalele publice pot primi bani pentru dotarea sălilor de maternitate. Cererile de finanțare pot fi depuse începând de la finalul lunii viitoare și sunt eligibile toate unitățile medicale..

Ministerul Sănătății a publicat Ghidul beneficiarului pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți.
Solicitanții pot fi orice entitate publică care deține o unitate sanitară în cadrul căreia există unitate de asistență medicală destinată pacientului critic neonatal.
Cererile de finanțare vor putea fi depuse între 30 septembrie 2022 și 15 martie 2023.
Astfel, sunt prevăzute 37.820.000 de Euro pentru proiecte care vizează extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal cu minim 124 de paturi adiționale (cazuri critice de Nivel III) – inclusiv infrastructura adiacentă și echipamente aferente, în timp ce, pentru dotarea cu echipamente medicale a secțiilor de terapie intensivă nou-născuți și îmbunătățirea programului de screening pot fi accesate 13.500.000 de Euro.
Fonduri în valoare de 21.600.000 de Euro sunt puse la dispoziție celor interesați pentru proiecte care vizează construirea/amenajarea și dotarea a 8 centre regionale pentru formarea personalului medical.
Tot în cadrul acestei componente, vor fi derulate achiziții centralizate de către Ministerul Sănătății în valoare de 7.200.000 de Euro pentru achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (Nivel III) care vor fi repartizate pe regiuni. Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022.
Diana Mitrache