Petrosani: Pe locul I la economii, fãrã bani în vistierii

Cu nu mai putin de 38 % s-au redus veniturile la primãria din Petrosani, iar municipiul din Valea  Jiului este în top în ce priveste reducerea cheltuielilor.
Asta a însemnat cã s-au tãiat bani de investitii, dar existã riscul sã nu poatã  fi plãtiti însotitorii, ori  persoanele cu handicap.  Primarul Tiberiu  Iacob Ridzi spune cã a prezentat aceastã situatie la o întâlnire la care a fost cu premierul Viorica Dãncilã si cã acum îsi pune sperante în rectificarea din varã. „Cel mai concludent exemplu este cã, pe noul buget pe 2019, ni s-a promis o cotã de 60% din impozitul pe venit, care sã vinã la bugetele locale. Pe primele 3 luni ale anului 2019, cotele au venit tot de 41,75% asa cum a fost în 2018. Nu ni s-a dat 60% din IV si am solicitat acest lucru,  pentru cã nu este nici corect si nici normal sã încasãm mai putin decât scrie legea bugetului national”, a explicat edilul.
Primarul din Petrosani a cerut sã primeascã bani, pentru cã a tãiat cât s-a putut din cheltuieli, dar persoanele cu handicap sunt în pericol sã nu mai ia bani, în timp ce si constructorii au cerut majorãri la toate contractele, pentru cã au fost nevoiti sã majoreze salariile, odatã cu cresterea venitului minim la 3.000 de lei în acest domeniu. „Am cerut la rectificare sã se tinã cont de echilibrarea bugetelor din TVA sau din alte surse, pentru cã ni s-au dat acesti 60% pe hârtie din IV, dar ni s-a dat si sarcina de a plãti 100% indemnizatiile persoanelor cu handicap. Pe hârtie bugetul se închide cu aceste sume, dar niciodatã nu vom putea încasa 100%. Nu o sã avem bani sã putem sã plãtim pânã la sfârsitul anului ceea ce ni s-a dat ca responsabilitate. Este o problemã care trebuie rezolvatã la urmãtoarea rectificare. O altã problemã ridicatã a fost cea a Ordonantei 114. În principiu e vorba despre firmele care lucreazã în constructii si faptul cã salariul minim este de 3000 de lei. Douã aspecte care afecteazã în mod direct bugetele locale. Unu la mânã, toate contractele pe care le-am avut în derulare sau contractare au trebuit sã fie majorate cu diferenta de manoperã de la salariul minim de 2153 la 3000 de lei. Pe lângã acest lucru, impozitul pe venit la aceste firme practic este zero. Nu se mai ia impozit pe venit la cei care lucreazã în constructii si atunci bugetul local e afectat din douã directii. Este o chestiune care trebuie sã o reglementeze Guvernul si sã ne dea aceastã diferentã de bani”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Toate sperantele primarilor sunt în rectificarea de buget de unde toti asteaptã sã primeascã banii necesari. Altfel, spre finalul anului, nu vor mai fi deloc bani în buget.  Premierul Viorica Dãncilã a spus chiar cã va fi o rectificare pozitivã de buget  în aceastã varã.

Diana Mitrache

4 comentarii la „Petrosani: Pe locul I la economii, fãrã bani în vistierii

 • 23 iunie 2019 la 21:40
  Permalink

  bani si iarasi bani de la bugetul statului…..dar mai gospodariti-va dragi edili caci de aceea va numiti edili

 • 24 iunie 2019 la 09:05
  Permalink

  Reduceti salariile primarului si sleahtei din primarie,caci ati ajuns cu salariile in „varf de munte”! De ce nu ziceti nimic de salariile fff mari,dle primar? O tot dati cu banii de investitii de parca Petrosaniul l-ati fi adus la nivelul de civilizatie al Parisului!

 • 24 iunie 2019 la 09:06
  Permalink

  De fapt ce faceti voi pt salariile frumoase pe care le luati??? Ce realizari aveti??? Vai mama voastra !!….

 • 24 iunie 2019 la 12:06
  Permalink

  voi fara bugetul de stat ati disparea de pe harta…..investitori internationali nu aveti firme prea multe care sa contribuie local nici atat …iar pe deasupra aveti o depopulare mai ceva ca pe timpul razboiului….daca primariile voastre ar trai din ce produc nu si-ar putea plati nici lumina stradala….acum se vede cat se poate de clar situatia in care sunteti…..fara salariati… fara firme private contribuitoare …..dispareti de pe harta…..fara orasele dezvoltate fara zonele dezvoltate ale tarii…..ati ramane cu duhu sfant…pentru asta multumitii conducatorilor vostrii locali……ia intrebatii o treaba simpla…..de ce alte zone pot sa se dezvolte…… iar voi de nici un fel….luati ex sebesul …o localitate cat lupeniul….cu somaj 0 …cu investitii…cu oameni pe strada…si cu un aspect incomparabil cu valea jiului…si ex pot continua…..cu investitii gen ..case de amanet ..magazine cu haine second hand …si cu agentii de pariuri sportive…..nu veti incasa niciodata bani local……insa cu un parc industrial cu 3-4 firme internationale gen continental hella valeo …cu cate 1000 de angajati fiecare …..altfel ar sta treaba…..iar meritul pentru atragerea acestora…ai revine …exclusiv….unora pe care ai stiti prea bine…….vizitati alte zone ale tarii…si veti vedea 100 de ani inaintare fata de voi…DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE

Comentariile sunt închise.