Pãsatul, mâncarea traditionalã a momârlanilor – oieri din tatã în fiu – va fi omologat. Deja au început demersurile, asa încât produsul specific crescãtorilor de oi sã nu se piardã.

Momârlanii îsi omologheazã pãsatul, acea mâncare fãcutã din porumb mãcinat mare si brânzã de oaie, fiert la foc de lemne.

De demersurile legale, destul de costisitoare, se ocupã omul de afaceri Emil Pãrãu, un pãstrãtor al traditiilor, care a mai înregistrat si alte produse traditionale, fãcute dupã retetele pãstrate din mosi – strãmosi. Pãsatul se adaugã altor 14 produse atestate deja în decursul ultimilor sase ani.  „În Valea Jiului sunt 14 produse atestate de cãtre Ministerul Agriculturii, urmare a documentatiilor care s-au fãcut în perioada 2006 – 2012. S-a început cu salamul Valea Jiului în 2006 si, în 2012 au fost douã produse: Pasta de Cãtinã Valea Jiului si Pasta de Mãcese Valea Jiului. Urmeazã încã 8 produse care se vor atesta la începutul acestui an, începutul anului viitor. Printre produsele care vor fi atestate în aceastã perioadã este pãsatul momârlãnesc si cârnatul afumat de oaie Straja – Lupeni”, a declarat dr. Gheorghe Cristea, seful DSVSA Valea Jiului.

Desi pare simplu de preparat, pãsatul necesitã o tehnicã specialã. ªi numai bãrbatii se ocupã, la momârlani, de pregãtirea bucatelor traditionale. Femeile doar pregãtesc cele necesare, iar apoi se retrag si lasã totul în seama capului familiei. „Se pune apa la fiert. Când este apa fiartã foarte – foarte bine se introduce pãsatul. Pãsatul este compus din boabele de porumb, sparte în trei. Se cerne si, ce rãmâne din boaba mai groasã un pic se eliminã, se aruncã, si boabele sparte se introduc în apa fiartã. Trei ore trebuie sã fiarbã si, în aceste trei ore vine introdus în el ulei si brânza ultima datã, dupã ce luãm jos de pe foc, margarinã si unt. Sare se pune dupã gust”, explicã momârlanul  Dorel Cãlina, supranumit si „Primarul momârlanilor”.

Chiar dacã sunt si cheltuieli, beneficiile atestãrii acestor produse nu sunt putine.”Agentii economici care atestã produse traditionale au posibilitatea sã participe la târgurile de produse traditionale, dar, în primul rând, fabricã produse ecologice, fãrã E-uri, fãrã coloranti, fãrã aditivi alimentari, dupã retete cunoscute de veacuri, din traditia din fiecare zonã”, a mai spus dr. Gheorghe Cristea – sef DSVSA Valea Jiului.

În judetul Hunedoara sunt acum 26 de produse traditionale atestate de Ministerul Agriculturii, iar 14 dintre acestea sunt din Valea Jiului.

Carmen Cosman