M ineritul de cărbune se restrânge, iar planurile celor din Valea Jiului merg spre producerea energiei verzi. O variantă ar fi panourile solare, care pot fi amplasate în perimetrele ce cândva gâzduiau clădirile administrative și partea de la suprafață a mineritului.

Și, dacă, în principiu, lucrurile par să fie realizabile, birocrația încurcă mult și implemntarea unui astfel de proiect este departe. Un exemplu este la Paroșeni, unde mina s-a închis recent, dar terenul nu e al primăriei.
„Se vorbește foarte mult, dar la noi, Paroșeniul, unde a fost mina, este, practic, un câmp astăzi. S-ar preta acolo, dar terenul aparține Societății de Închideri de Mine. Primăria a încercat să îl preia, dar nu ne-a fost dat, dar acum încercăm să facem un proiect
intergrat pe toată Valea Jiului. Fiecare adminsitrasție urmează să vină cu terenurile pe care le deține și apoi să facem un proiect comun. Profitukl va fi împărțit apoi, în funcție de contribuția fiecăruia”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan, în ziua în care în acest oraș al Văii Jiului s-a discutat strategia locală de dezvoltare.
Comisarul European Elisa Ferreira a venit cu banii, a vizitat Valea Jiului și ne-a invitat să scriem proiecte. Avem cea mai bună ofertă de când România a aderat la Uniunea Europeană, avem și banii și ar trebui doar să ne punem la lucru, iar una dintre
sugestiile comisarului european a fost tocmai înlocuirea mineritului cu energia verde.
Diana Mitrache


Banii sunt alocați pentru :
➡️ TRANSPORT: 7,2 miliarde de euro fiind alocați pentru autostrăzi, linii de cale ferată rapide, dar și pentru transport public durabil în orașe.
➡️ LOCURI DE MUNCĂ: 7,3 miliarde de euro vor fi folosiți pentru crearea de locuri de muncă mai stabile și mai bine plătite și pentru scăderea ratei șomajului, mai ales în rândul tinerilor.
➡️ IMM-uri: 4,33 miliarde de euro vor fi dedicați sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Aceste fonduri vor finanța de asemenea cercetarea și inovarea, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități.
➡️ SĂNĂTATE: 2,3 miliarde de euro vor fi folosiți pentru îmbunătățirea sistemului medical și asigurarea accesului cetățenilor la servicii de sănătate.
➡️ MEDIU: 6,75 miliarde de euro vor merge către sprijinirea tranziției spre o economie verde în România. Vor fi sprijinite proiecte ce vizează energia verde, reducerea emisiilor de carbon, infrastructura de mediu și conservarea biodiversității. Dintre acestea, 2,3 miliarde de euro vor fi alocați pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente. Alte 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă sunt destinați regiunilor care vor avea nevoie de cele mai mari investiții pentru trecerea de la energia pe cărbune.
–––––––––––––––––––––