“O zi în America are acelasi numãr de ore ca o zi în România”

“Scoala e un loc unde ar trebui sã-ti facã plãcere sã te afli, un loc unde simti cã te dezvolti în fiecare zi, un loc care te motiveazã sã vrei mai mult de la tine, dar te si sprijinã în realizarea acestor  obiective pe care ti le inspirã” – Adriana Nitescu, elevã a Colegiului National Carmen Sylva Petrosani.
Trei liceeni care au fãcut un an de scoalã în Statele Unite povestesc ce au învãtat si cum li s-a schimbat optica fatã de viatã.
Cãtãlin Alexandru Vilae din Alexandria, Adriana Nitescu din Petrosani si Eva Gusatu din Arad au studiat în SUA prin FLEX, un program de schimb cultural pentru liceeni organizat în fiecare an de American Councils for International Education Romania.
Adriana a povestit despre experienta în Statele Unite ale Americii. Eleva Colegiului National de Informaticã Carmen Sylva a rãmas impresionatã de modul în care se desfãsoarã actul didactic peste Ocean.
“Americanii sunt o multime de lucruri. Am întâlnit persoane cu interese diferite si cu  caractere opuse, deci nu as putea sã spun cã ei sunt într-un anume fel. Dar am învãtat multe de la ei – de la cum sã-mi respect tara si deciziile celor din jurul meu pânã la cum sã lupt pentru ceea ce cred si sã mã informez. Am învãtat ceva de la fiecare om pe care l-am întâlnit, tocmai pentru cã sunt atât de diversi si deschisi. În schimb, m-a impresionat relatia foarte deschisã dintre profesor si elev, încrederea venind din ambele pãrti. Dacã as fi avut o problemã m-as fi dus fãrã îndoialã sã cer ajutor sau sã cer un sfat la peste 90% dintre  profesorii din scoala mea. Cred cã tine foarte mult de atitudinea oamenilor din învãtãmântul lor, fie cã vorbim de elevi, cadre didactice, pãrinti, sau alti membri ai staff-ului. Îmi crea senzatia cã scoala nu era numai despre învãtarea la anumite materii, ci si despre inteligenta emotionalã si dezvoltarea abilitãtilor sociale”,  a spus Adriana Nitescu, potrivit scoala9.ro. Eleva din Petrosani spune cã în tara tuturor posibilitãtilor, accentul se pune pe aptitudinile elevului. În Statele Unite ale Americii, elevii pot opta pentru activitã extrascolare.


“În plus, erau foarte multe activitãti extrascolare. Acolo scoala îti oferã oportunitãti si te încurajeazã sã te implici cât mai mult într-un mediu accesibil, fie cã e vorba de sporturi, de cluburi pe diferite interese (leadership, business, matematicã, religie, sãnãtate, programare etc.) sau de artã (instrumente muzicale, cor, teatru, design). Nu te învinovãteste nimeni cã aceste activitãti îti furã asa zisul „timp de învãtare”. Acolo, într-un an, am fãcut mai multe exercitii în caz de incendiu/cutremur/lockdown decât am fãcut în toatã viata mea de elev în România, si cred cã asta ar trebui sã dea de gândit. Poate cã pare foarte simplu sau neînsemnat, dar hai sã ne gândim câti dintre noi stim ce sã facem în cazul unei astfel de nefericiri în scolile noastre sau în institutiile publice. Cât am stat în State am învãtat foarte multe lectii care m-au ajutat sã îmi dezvolt abilitãtile personale, dar si modul în care privesc lucrurile. Sunt mai atentã în jurul meu si mai deschisã cãtre ceea ce înseamnã comunitatea din care fac parte. Si sunt mult mai motivatã sã încerc sã schimb ceva”,  a mai povestit Adriana.
Visul American este un cliseu. Mai spune tânãra, care desi a rãmas impresionatã de absolut tot ce a trãit în Statele Unite ale Americii, vrea sã rãmânã acasã, în România.
“Totusi nu cred în the American dream. Mi se pare un cliseu si atât. America e frumoasã, are si bune, si rele. Personal, am trãit niste experiente de neuitat care m-au învãtat lectii folositoare în viatã, m-am bucurat de timpul petrecut acolo la maxim si sunt recunoscãtoare pânã la cer si înapoi pentru sansa pe care am avut-o. Dar ideea asta de societate perfectã datoratã puterii politice/economice/sociale nu existã în capul meu. La urma urmei, o zi în America are acelasi numãr de ore ca o zi în România. Noi, oamenii, suntem cei care putem face diferenta. Eu vreau sã rãmân în România, cel putin pentru ceva vreme. Vreau sã mã implic, sã aplic toate lectiile acelea despre care vorbeam mai sus. Sunt multe domenii care mã intereseazã, dar încã nu sunt hotãrâtã 100% ce facultate voi urma”,  a mai spus Adriana.
Adriana Nitescu era în clasa a IX-a la Colegiul National Carmen Sylva din Petrosani când a aflat cã urmeazã sã studieze un an în Statele Unite ale Americii. Ocazia de a studia în clasa a X-a în „tara tuturor posibilitãtilor” si-a câstigat-o depãsind peste 1400 de doritori care s-au înscris în programul FLEX (Future Leaders Exchange). Mai exact, din cei 1441 de aplicanti la nivel national, au fost selectati în final 35, fiind singura aleasã din judetul Hunedoara. Doar trei elevi români au avut ocazia de a studia un an de zile în Statele Unite ale Americii.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „“O zi în America are acelasi numãr de ore ca o zi în România”

  • 17 iulie 2019 la 20:22
    Permalink

    si eu care credeam ca in america ziua are 25 de ore

  • 18 iulie 2019 la 17:04
    Permalink

    Era o figur? de stil s-atat. Dar unde î?i foloseai r?utatea altfel?

Comentariile sunt închise.