Î n ținutul momârlanilor, care sunt cunoscuți drept crescători de oi, capre sau vaci, un tânăr din generația tik-tok s-a gândit să își facă fermă de struți. De unde ideea lui? De la plimbările prin țară, alături de părinți. Ionuț, care are 28 de ani și alte viziuni despre afaceri, ne-a povestit și nouă cum a pornit totul și cum a ajuns deja să aibă o fermă în toată regula.

Pe un drum neasfaltat, prin Solodol, aproape de termocentrala Paroșeni găsești, o fermă de struți. Și cine s-ar fi așteptat la așa ceva, când toți localnicii au crescut aici oi, capre, vaci, porci și cel mult găini. Dar păsările lui Ionuț sunt mari, puternice și aproape toate au ajuns la vârsta maturității. Așa că e o adevărată plăcere să le privești.
„Am zis să fie ceva inedit, în Valea Jiului, ceva ce nu este. Am 37 de bucăți. Și totul a pornit când mergeam cu părinții spre Arad. Mereu vedeam acolo o fermă de struți și mi-au plăcut și le spuneam părinților că vreau să am și eu. Și acum, de un an și o lună, am și eu”, a spus Aurel Ionuț Itu, tânăr antreprenor, crescător de struți din Valea Jiului.
Ionuț le promovează pe păsările lui uriașe pe tik-tok și nu o să credeți, dar lumea a devenit interesată de ferma lui, filmulețele ce păsările lui fantastice având mii de vizualizări. Și el știe că așa se face acum reclamă corect.
Nu e ușor și ziua la ferma de struți începe dimineața, când păsările abia așteaptă să primească mâncarea. Ele mănâncă doar o singură dată pe zi, și proprietarul lor le dă un amestec de cereale.
„Nu e greu, nici ușor să îi întreții, dar dacă faci ceva cu plăcere, nu vezi asta. Mă scol la 7,00, dar depinde de vreme, poate și mai repede. Acum, cu venirea iernii, e mai greu. Apa trebuie schimbată des, trebuie cărată cu găleata. Vara e mai ușor. Nu mănâncă ei mult. Două-trei kg de hrană pe zi, de bucată”, ne explică Ionuț.
El i-a luat pe când erau dor niște pui mici și deja au ajuns la vârsta maturității, așa că, din vara viitoare, se așteaptă să facă și ouă.
„Au crescut. Chiar erau pui de 3 kg, când i-am luat și acum au ajuns să aibă 120 de kg, la vârsta de un an și o lună. Îi am din octombrie, anul trecut. Acum nu vând nimic, dar de anul viitor începe producția de ouă. Pe la un an jumate,
doi, fac ouă”, mai afirmă fermierul, care a spart cutumele și a creat un nou tip de fermă în Valea Jiului.
Ferma din Paroșeni este una dintre cele mai mari de la noi și, poate, chiar din județul Hunedoara. Sunt 40 de păsări uriașe, iar proprietarul lor, un anteprenor tânăr și obișnuit cu activitatea din on-line, ne-a spus și că vrea să facă din asta o afacere, să vândă și păsări și carne și ouă.
Iar ca să ne lămurească, ne-a demontat și un mit. „Dacă se sperie ele nu își bagă capul în pâmânt. Nu, este doar un mit. Nu este adevărat”, a conchis Ionuț Aurel Itu.
Diana Mitrache