Muzeul mineritului se pregãteste de reabilitare

Muzeul Mineritului intrã în reabilitare, pentru cã întreaga constructie, ca si exponatele au nevoie de  asa ceva. Vor fi lucrãri ample, însã, asa cum sustine edilul din Petrosani, toate depind de cei care vor contesta sau nu licitatiile.
„Suntem  în licitatie cu toate lucrãrile la muzeu, dar spun cã suntem în grafic. Este un grafic dupã care noi lucrãm, conform ghidului de finantare. Dacã nu sunt contestatii, pot începe în toamnã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În cadrul proiectului de 4,9 milioane de lei vor fi executate mai multe lucrãri. Se va realiza un lift, dar si o platformã de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. Reabilitarea clãdirii muzeului, care are  demisol, parter si pod, se va realiza  prin executarea unor lucrãri de reparatii, interventii de consolidare si interventii structurale; accesibilizarea clãdirii pentru persoanele cu dizabilitãti locomotorii prin realizarea unei platforme ascensor automat în zona accesului principal si construirea unui lift în interiorul clãdirii care sã asigure accesul de la demisol pânã în pod; dotarea muzeului cu instalatii, echipamente si dotãri pentru asigurarea utilitãtilor si a conditiilor de climatizare, sigurantã la foc, antiefractie; dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural; amenajarea suprafetei exterioare de teren cu alei, trotuare, spatii verzi, realizarea unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare si a unui spatiu tip piatetã în fata clãdirii.
Proiectul are o valoare totalã de 4.947.862,17 lei, inclusiv TVA, valoarea asistentei financiare nerambursabile fiind de 4.847.915,35 lei din care contributia Uniunii Europene – FEDR este de 4.205.682,84 lei si contributia Guvernului României este de 642.232,51 lei. Valoarea cofinantãrii beneficiarului este de 99.946,82 lei.
Diana Mitrache