Mintia s-a închis. Școlile din Deva abia acum cumpără centrale pe gaz

D eși termocentrala Mintia s-a închis în primăvară, elevii din Deva încă nu au căldură în școli. Prefectul județului spune că e în plină desfășurare procedura de achiziție a centralelor pe gaz și că va fi gata sistemul până ce vine gerul.

Nicio școală din capitala județului Hunedoara nu este încălzită și elevii care vin la ore așteaptă să fie realizat noul
sistem. Totul, după ce termocentrala Mintia la care erau racordați a fost închisă. Iar situația nu a rămas fără ecou în rândul părinților, care s-au revoltat, însă, prefectul județului crede că totul este sub control. „Procesul de achiziție a centralelor este finalizat la toate cele 18 școli. La unele chiar s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și eu zic că până la finele lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când sunt temperaturi mult mai scăzute, care nu pot fi compensate cu altă sursă alternativă de căldură, lucrurile se rezolvă din acest punct de vedere”, a spus Călin Petru Marian,
prefectul județului Hunedoara.
Nu e grav, mai spune prefectul nici pentru locatari deoarece, unii dintre ei, aveau și înainte alternativa. Defapt, oamenii nu s-au mai bazat pe termoficare când peste 2.000 de locuințe au rămas fără termoficare și și-au montat centrale. Iar restul ar fi fost și ei ajutați. „Atât Consiliul local, cât și primarul din Deva, au reușit să dea o bonificație persoanelor vulnerabile care nu puteau să își asigure o sursă finaciară să își
monteze o centrală, dar în iulie, august, au fost foarte multe cereri la firmele care vând și montează centrale. Pas cu pas, lucrurile se vor rezolva. Avem exemplu Petroșaniului, al Hunedoarei, a mai multor orașe care aveau sistem centrali­zat și nu există altă soluție”, mai menționează prefectul județului.
Termocentrala Mintia a fost oprită în luna februarie, iar școlile, dacă au funcționat on-line, nu au avut problema căldurii. Doar că acum nicio școlaă nu este încălzită.
Diana Mitrache