Ziua familiei a fost prilejul numai bun pentru a sărbători familiile cu care Petroșaniul se mândrește. Vorbim de cuplurile ce au dăinuit în timp și care, cu perseverență, iubire și înțelegere, au mers mai departe. Ei sunt oamenii care pot vorbi despre familie și însemnătatea acestei instituții.

Iubire, înțelegere, perseverență sunt doar câteva ingrediente care au ținut familiile ce au împlinit o jumătate de veac împreună. Nu a fost ușor, au trecut peste vremuri grele, unii chiar au vorbit și despre participarea lor la Revoluție, dar toți au spus că au iubit Petroșaniul și Valea Jiului.
„Am trecut prin multe, bune și rele. Trebuie să recunoaștem că am primit și un anumit ajutor divin, care ne-a ferit de diverse necazuri în care puteam să intrăm. Dar, cu armonie în familie și înțelegere, am putut depăși. Au trecut cum au trecut atâtea furtuni peste pământul acesta, așa au trecut și cele din familie. Am făcut-o cu înțelegere, armonie și toleranță și am reușit să ajungem aici”, declară Mircea Preda, pensionar.
„În 1970 am venit, ca student, la schi, în Parâng. Și, când am coborât din tren, am zis: Doamne, cum pot să trăiască oamenii aceștia, aici? Era un fum… Și Dumnezeu a zis: da? Și am venit în Valea Jiului, unde și acum am același apartament și aceeași nevastă, aceiași vecini și oameni pe care îi văd zilnic și care îmi sunt dragi”, afirmă și Valeriu Piscoi, pensionar.
19 cupluri au fost premiate, iar primarul a fost cel care le-a mulțumit tuturor pentru că au construit Petroșaniul și au rămas aici.
„Dumneavoastră, cei care ați împlinit, anul acesta, 50 de ani de căsătorie, 19 familii de onoare, sunteți, pentru noi, cei mai tineri, un exemplu. În numele meu, dar și al Consiliului Local, vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut de-a lungul vieții. Să ne vedem și la 60 și la 70 de ani, în aceiași formulă”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani
Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui. Este momentu care reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție.

Diana Mitrache