Platoul Vârtoapelor este un loc magic de lângă Sarmizegetusa Regia. Mii de ghiocei au înflorit în această perioadă, așternând-se într-un covor plăpând. Aici se spune că cresc cei mai frumoși ghiocei.

Pădurile care înconjoară fosta capitală dacică Sarmizegetusa Regia cuprind aproape 30.000 de hectare în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, o rezervaţie a naturii din judeţul Hunedoara.
În termeni populari, ghiocelul bogat sau fulgul de zapadă de primăvară sau lușca alcătuiește pe Platoul Vârtoapelor covoare uriaşe de ghiocei sălbatici, iar turiștii i atraşi de frumuseţea locului îşi fac apariţia aici în număr tot mai mare.
Ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) de pe Platoul Vârtoapelor, numiţi şi luşte, sunt plante cu bulbi şi 3-5 frunze liniare, obtuze, din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe şi plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată, iar fructul este o capsulă. Se găsesc în păduri, tufărişuri şi fâneţe umede. Luştele seamănă, şi uneori sunt confundate, cu ghioceii. Floarea luştelor însă e mai mare decât a ghioceilor, iar tulpina celor dintâi poate măsura de la 15 la 25 de centimetri.
Monika BACIU