Meseria îi face competitivi. Proiect cu Apa Serv și elevii de liceu

Două generații de elevi au venit la atelierele Apa Serv, pentru a stabili noi
contacte. Primii, sunt elevi în clasa a X-a la Liceul Dimitrie Leonida, iar ceilalți în clasa a VIII-a, dar diferența este că elevii mai mari par deja să aibă o meserie pe care o stăpânesc. Ei le sunt exemple demne de urmat celor mici, grație acestui proiect inițiat de Apa Serv.

Și noi i-am găsit pe cei de clasa a VIII-a veniți în vizită la atelierele Apa Serv, unde colegii lor le-au arătat că, dacă acum doi ani și ei erau sceptici, acum sunt adevărați meșteri, din mâinile cărora ies minuni.
„Încă nu știu ce e aici. Nu știu dacă sunt gata să lucrez aici”, a spus una dintre elevele de clasa a VIII-a, care a aflat de la cei mai mari că sunt și laboratoare în care lucrează femeile, la Apa Serv și că, dacă le place chimia, pot deveni oricând laborante.
Iar băieții nu au fost
nici ei mai optimiști. „Pare frumos aici și cred că e bine să lucrezi aici. Aș încerca să fac ceva din mâna mea, ca ei”, a spus un alt elev de clasa a VIII-a. Iar unul din clasa a X-a, care și el era neîncrezător acum 2 ani, i-a încurajat și le-a arătat ce știe el acum să facă. „Am învățat aici să tăiem, să pilim, să sudăm. E frumos, am deja o meserie și, poate un loc de muncă, la final. Le spun că, dacă vor să învețe o meserie, să vină aici”, a spus unul dintre cei de clasa a X-a.
„Este o întâlnire farte importanrtă între două generații. Sunt cei din clasa VIII-a, care, după cum îi vedem, nu prea știu nimic și clasa a X-a, care, în doi ani de zile au performat foarte mult. În primul lor față de atitudinea lor în colectivitate, atitudinea lor față de muncă și, în plus, au ceva superior față de colegii lor, pentru că unii dintre ei au făcut deja lucrări esențiale. Au făcut o partă de la zero. Le vor arăta și colegilor lor și e un exemplu de bune practici.
Nu ne este ușor nici nouă, că lucrul cu copiii e greu, dar iată că avem rezultate”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Iar profesorii acestor copii îi încurajează să meargă spre astfel de meserii.
Ei vin de la o școală aflată într-un cartier mărginaș, Școala nr 2, iar mulți nu intră la liceu, așa că o meserie li s-ar potrivi mai bine. „Au progresat foarte mult cei mari. Cei de la Apa Serv sunt foarte mulțumiți și noi am zis să îi aducem și pe cei mici, ca să le arătăm că nu este așa de greu să învețe și ei o meserie și este ceva ce le va oferi o viață mai bună și o deschidere spre a-și găsi un loc de muncă”,
a spus Gheorghița Obogeanu, director adjunct Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, structură că curpinde și Școala gimnazială nr 2. În acest proiect, Apa Serv califică tineri liceeni în diverse meserii și oricând vor putea face selecția de personal direct din rândul acestor copii.
Diana Mitrache