Spitalele din judeţul Hunedoara se confruntă cu o lipsă a medicilor specialişti. Informaţia reiese din cel mai recent document publicat de Curtea de Conturi a României.
Acum, în perioada de criză sanitară, România se confruntă cu un deficit de medici de boli infecţioase, terapie intensivă sau medicină de urgenţă. Judeţul Hunedoara este unul din judeţele în care se regăseşte această problemă.
Curtea a realizat o misiune de audit privind gradul de ocupare a personalului sanitar pentru perioada 2014 – 2017 şi s-a reţinut faptul că, numărul personalului sanitar (medici) a înregistrat un trend crescător, respectiv de la 54.929 medici în anul 2014, la 58.583 medici în anul 2017. Acelaşi trend în creştere l-a înregistrat şi numărul personalului sanitar cu studii  superioare (biolog, chimist, farmacist etc.), care în anul 2015 era de 17.749 şi a ajuns la un număr de 20.164 în anul 2017.
”Cu toate acestea, distribuirea teritorială a personalului medical s-a realizat fără a se avea în vedere un minim de criterii, unul din ele fiind numărul locuitorilor din zona respectivă. Astfel, persistă un deficit de medici pe specialităţi, specializările deficitare fiind anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă, boli infecţioase, adică tocmai acele specializări care în perioada de urgenţă au fost în prima linie în lupta cu virusul SARS-COV 2. Printre judeţele care au solicitat, în mod repetat, numeroase posturi pentru aceste specializări la concursurile de rezidenţiat, sunt: Hunedoara, Buzău, Alba, Tulcea, Caraş-Severin, Vaslui”, arată Curtea de Conturi.
Aceste lacune ale sistemului medical au fost identificate şi semnalate Ministerului Sănătăţii în decursul anilor, recomandând implementarea la nivelul Ministerului Sănătăţii a unei politici sustenabile de  asigurare a resurselor, materiale şi umane. Nearmonizarea deciziilor de planificare a sistemului medical de sănătate publică cu necesităţile reale ale populaţiei determină utilizarea inadecvată şi ineficientă a  serviciilor medicale şi a surselor de finanţare. În controlul tematic efectuat pentru a verifica gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgenţă s-au regăsit problemele sistemului de sănătate semnalate de Curtea de Conturi. Acestea au îngreunat desfăşurarea operaţiunilor specifice stării de urgenţă obligând la depunerea de eforturi suplimentare foarte mari din partea personalului medical.
Criza personalului medical există şi se manifestă în toate unităţile sanitare,  angajările fără concurs, pe perioadă  limitată, nu a adus în sistem un număr important de personal medical, iar detaşări nu au existat, cu excepţia spitalelor la care s-a detaşat personal medical militar.
Cosmin BACIU