C hiar dacã rugby-ul (mai ales), handbalul și
fotbalul au adus mari bucurii centrului universitar din Petroșani, de-a lungul vremii au existat în cadrul acestei unitãți de învãțãmânt și alte domenii care au dus faima sportului din „Dealul Institutului”.

Baschetul a apãrut în Valea Jiului prin crearea secției de la I.M.P., cu ocazia unei faze regionale a campionatului României a liceelor (școli medii), în perioada 4-6 februarie 1961. Atunci, echipa masculinã a ocupat locul 2 (în competiție au fost patru echipe) iar cea femininã, locul 1, printre componentele de atunci amintindu-le pe Sanda Rãdulescu, Lia Duncea, Clara Fișter, Gabriela Vârlan, Viorica Ogreanu sau Gabriela Smeu. Ulterior, echipa va câștiga faza zonalã de la Timișoara, reușind o calificare la faza finala naționalã. Baschetul va fi una dintre secțiile de performanță ale Clubului Știința Petroșani.
În anul 1953, prof. Teodor Szilaghi creazã o echipã de amatori în cadrul I.M.P. reușind sã o ducã în Divizia „A”! Timp de trei decenii baschetul a contribuit puternic la activitatea competiționalã a Clubului Știința, dând o serie de jucãtori de valoare precum Bochiș, Ianoșiga,George David (fost primar al Petroșaniului), Brãgaru, Buzdugan, M.Sârbu, Ghițã Alexe, Mihuț, Dan Manolescu, Sorin Szilaghi, Diac, Duma, Tângãreanu, Sângeorzan sau Alexe Nunu, Sturek, Ilea, Licã Crișan.
În 1973 participã la turneul de calificare a Diviziei „B”, unde va rãmâne trei sezoane.În 1978 participã la turneul de calificare în Divizia „B”, la Rm. Vâlcea, și dupã trei victorii (83-72 cu Medicina Timișoara, 95-43 cu Constr. Sibiu, 78-77 cu C.S.S.Sighișoara) revine în eșalonul doi. Vor urma alte cinci campionate în Divizia „B” ( cu Gh.Ghițã, Minișca, Fr. Diak, Costel Duna, Al. Șiparu, S.Silaghi, Dan Mandescu, Mircea Sârbu, Mihai Buzdugan etc.) devenind în 1980 Jiul-Știința Petroșani.
În ediția 1980-1981 va ocupa locul 3, dar va retrograda la finalul campionatului 1984-1985. Deși va beneficia în continuare de aportul unor jucãtori de valoare (B. Catanã, G.Teșeleanu, G.Szekely, L.Dobre), echipa de baschet din „Dealul Institutului” nu va mai reveni în prim-plan, autodizolvându-se dupã 1990.
Voleiul a apãrut prima oarã în Valea Jiului la Institutul de Mine Petroșani. Un profesor cu har, M.Pintea, a alcãtuit în 1960, în urma unei selecții printre studenți, o echipã omogenã care a participat timp de doi ani (1958-60) la campionatul Diviziei „B”.
Antrenorul Octavian Malide o va clasa pe locul 5 în Diviziei „A”, dar retrogradeazã dupã un sezon (1960-1961) în „B”.Va reveni în Diviziei „A”, în 1962, dar cheltuielile financiare nu îi permit rãmânerea la acest nivel prea multã vreme. Dintre jucãtorii mai cunoscuți din anii ’80 îi amintim pe V. Verdeș, Ov. Buteanu, D.Georgescu, D.Toma. A existat și o echipă feminină la nivel județean (vezi clasament, 2 aprilie 1980).
Gimnastica a fost bine reprezentatã la nivelul anilor ’70 de sportivul Ștefan Urmanezy care s-a clasat pe locul 1 în 1971, la Camp.Naț.Universitar.
Fotbalul feminin a apãrut în Valea Jiului în martie 1990, ca o secție la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, apoi trece în 1991 la A.S. Paroșeni Vulcan, iar din 1993, la Știința Petroșani. În sezonul 1993-1994 promovează în Divizia Națională, ocupând un merituos loc 5.
Atletismul a scos în evidențã câțiva sportivi cu rezonanțã naționalã, precum Eugen Iuga (400-800 m plat), Carmen Hodoleanu (100 m) sau Dumitru Soare (aruncarea greutãții), toți la nivelul anului 1989.
Tenisul de masã i-a avut ca protagoniști principali, în 1988, pe A.Stoianov, M.Pardos și V. Drugarin.
Judo a fost sportul în care s-au fãcut remarcați în 1971 sportivii Ion Domnariu (cat.63 kg.) și Adrian Popovici (cat.80 kg.), campioni naționali.
Șahul a dat doi performeri în 1991, pe Ovidiu Gâlcã și Gh. Georgescu.
Badmintonul a fost un sport de succes în 1991, cu Dan Alboiu, Daniela Sfetcu și Georgeta Meres în rol de excelenți sportivi.
Schiul alpin s-a bucurat în 1989 de performanțele unor sportivi precum Simona Costinaș, Corina Vladislav, Horațiu Țipțer, Rãzvan Marica, Petre Velcsov.