Primul pas
În sezonul 1973-1974, Jiul lua startul în cel de-al 8-lea an consecutiv de la revenirea în prima divizie a campionatului național. Cu locuri de mijlocul clasamentului, cu o finală de Cupa României în 1972 (pierdută, 0-2 cu Rapid București), cu interes pentru Cupa României modest.
S-a întâmplat însă ca Jiul să prindă un culoar favorabil în 1973-1974 și să se gândească serioși la acest trofeu.
Startul în „16”-imile competiției s-a dat pe 21 noiembrie 1973, meciurile având loc pe terenuri neutre, într-o singură manșă.
O fază avansată a competiției chiar și cu divizionara „C” Știința Petroșani în postură de participantă, 0-1 la Sighișoara, cu Oltul (acum Sepsi….) Sf. Gheorghe.
Au fost câteva surprize, Ș.N. Oltenița a eliminat pe Dinamo București cu 1-0 la Giurgiu, Rapid a pierdut la Craiova 3-4 cu Chimia Rm. Vâlcea la lovituri de departajare!
La ora meciului din „16”-imi, (21 noiembrie 1973), Jiul venea după trei succese în campionat, 1-0 cu S.C Bacău, 4-0 cu A.S.A Tg. Mureș și 1-0 la „U” Cluj, deci cu un moral excelent. Și au venit „16”-imile în Cupa României, miercuri 21 noiembrie 1973 la Sibiu, cu Partizanul Bacău din Liga a III-a (Divizia „C”).
„16”-imi finala Cupa României
Sibiu: Jiul-Partizanul Bacău 2-1 (1-1)
Au marcat: Stoichiță (minutul 5), Rozsnyai (minutul 63), respectiv Cristofor (minutul 35).
Jiul: Ion Gabriel-Nițu (minutul 74 G. Stan), Tonca, Al. Georgescu, Luca-Kotormany (minutul 46 Naidin), Al. Nagy-Stoichiță, Mulțescu, Libardi, Rozsnyai.
Partizanul Bacău: Bizbac-Ionescu, Postolache, Iorga, Prisecaru-Cristofor, Silvestru, Pralia-Dumitriu, Roman, Cojocaru.
Arbitru: Tudor Andrei-Sibiu.
–––––––––––––––––––––––––
Jiuliștii antrenați de Traian Ivănescu, au deschis repede scorul, prin Mihai Stoichiță în minutul 5, au fost egalați după pauză, dar Rozsnyai a înclinat balanța în favoarea Jiului cu golul din minutul 63.
Forma bună a Jiului s-a văzut și în următorul meci din campionat, pe 25 noiembrie, 1-1 cu Steaua, golul jiuliștilor fiind marcat de Bela Rozsnyai.
Epopeea a început în minutul 5…
Jiul și-a început campania în ce-a de-a 36-a ediție a Cupei României cu golul marcat la Sibiu în minutul 5, de către Mihai Stoichiță, în meciul cu Partizanul Bacău. El avea atunci 19 ani, fusese junior la Dinamo București și venise la Jiul în acel an. Va juca la Jiul până în 1981 (cu excepția sezonului 1974-1975 când a activat la Autobuzul București câteva luni).
Foto-document
F.R.F a creat imediat după decernarea trofeului în 1974 o replică de cristal a Cupei României, oferită definitiv echipei Jiul, care se păstrează și azi. Ea va fi prezentată ca logo la fiecare material, atât în ziar, cât și pe canalele de social-media despre echipa din Petroșani.