Îl cunosc pe Ionuț Stelescu de când juca în anii ” 90 în liga a IV – a la… Minerul Livezeni . Era un tânăr ambițios , viața demonstrând-o că e așa .

Acum , la 49 de ani ( i – a împlinit pe 28 februarie ) , ni se înfățisează ca un bărbat matur , sigur pe sine , mereu cu vorbele la el . Un om mult mai liniștit și cumpătat , departe de ,, ieșirile ” de acum 10 – 20 ani , când avea destule ,, de împărțit ” cu ei din tabăra opusă .
Reporter : Ionuț Stelescu , ai cam dispărut din peisajul de prim-plan al fotbalului românesc . Lumea spune că te-ai certat cu Edi Iordănescu .
Ionuț Stelescu: Niște aiureli! A fost o perioadă frumoasă alături de Edi Iordănescu, dar la un moment dat drumurile noastre au luat alte direcții. Am fost opt ani alături de Edi Iordănescu, am început de la divizia ”C”, la Fortuna Brazi, am urcat treaptă cu treaptă. Am ajuns în Cuppele europene în România, iar pe Ț.S.K.A. Sofia am lăsat-o pe locul 3 în Bulgaria.
Rep: Ai fost secundul – mă rog, unul dintre secunzii… – lui Edi Iordănescu la mai multe echipe în România.
I.Stelescu: Da, la FCM Tg. Mureș, ”Poli” Timișoara, Pandurii Tg. Jiu, Astra Giurgiu, Gaz Metan Mediaș sau CFR Cluj, cu acesta din urmă câștigând supercupa României. Am avut și o perioadă la Jiul Petroșani, în Divizia ”A”, unde am lucrat cu Florin Marin, Aurel Șunda sau Ghiță Poenaru.
Rep: Apropo de Jiul, echipa a revenit de doi ani în liga a III-a. Crezi că se poate mai mult?
I. Stelescu: În actualele condiții, nu. Vedeți ce sume mari de bani se vehiculează la nivelul ligii a II-a. Poate, în viitor, cu o implicare serioasă a unor privați, alături de primărie, da, dar altfel, nicio șansă.
Rep: Despre echipa Universitatea Petroșani pe care tu ai readus-o ”pe tapet” în 1999?
I. Stelescu: Da, a fost un proiect care l-am pus pe picioare, dorind să reînnod firul tradiției fotbalului universitar la Petroșani, vechea Știința dispăruse din 1980. Au urmat ani mai buni, mai răi, în perioada 1999-2013, totul culminând cu un titlu județean, liga a IV-a în 2013. Din păcate, am pierdut jocul de baraj de la Reșița, 0-2 cu Știința Turceni. În următorii ani am avut evoluții modeste, nu mai puteam ține un fond de jucători competitivi. În 2019-2020 am jucat în liga a V-a, a venit pandemia și s-a ales praful… Am renunțat, sportivii aveau alte priorități, ne-am axat pe Campionatele Universitare, unde am avut rezultate bune. În anul 2011 am câștigat titlul național universitar, reeeditând performanța predecesoarei Știința din 1963. Din păcate, din motive de ordin tehnic, la ultimul campionat universitar, ediția a 6-a, în luna mai la Oradea, nu ne-am putut prezenta…
Rep: Poate o fi mai bine la anul, în ediția a 7-a. Despre actuala echipă Națională a României cu Edi Iordănescu la cârma primelor sale 6 meciuri?
I. Stelescu: Edi întotdeauna și-a dorit mai mult, dar cred că de data asta s-a pripit. În opinia mea, putea să mai
continue la o echipă de club, acum Naționala nu se află în cel mai bun moment și vorba lui, ar fi putut să-și compromită nviitorul carierei. Dar mă rog, e opțiunea lui, știe el mai bine…
Rep: Mai puttem ”scoate capul în lume” cu acest fotbal românesc, aflat acum atât de jos?
I. Stelescu: Vedeți, în Liga Campionilor trebuie să trecem patru tururi preliminare, altădată intram direct în grupe… E și ăsta un reper
care vă dă răspunsul. Va fi foarte greu ”să scoatem capul în lume” așa cum spuneți. Ne trebuie răbdare, noroc, bani, tupeu. A avut dreptate
Gigă Hagi când a spus în urmă
cu niște ani că acelei generații i-ar
trebui ridicate statui…