Initiativa legislativã a lui Vochitoiu ar fi descurajat abuzurile împotriva animalelor

Proiectul legislativ al fostului parlamentar din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu ar fi modificat si completat Legea 205/2004 privind protectia animalelor. Pedepsele pentru uciderea cu intentie a animalelor ar fi fost mai mari si cu executare, vinovatul putând sta si sapte ani în puscãrie. Pedepsele drastice ar fi descurajat abuzul împotriva necuvântãtoarelor iar situatii cum este cea din Prejmer-Brasov, unde zeci de cãtei si pisici au fost lãsati sã moarã în chinuri, ar fi fost mult mai putine.

Modificarea legii privind protectia animalelor a fost cerutã cu insistentã de cãtre ONG-uri si o parte a societãtii civile, iar fostul senator de Hunedoara, Haralambie Vochitoiu a elaborat un proiect legislativ în acest sens. ”Vorbind de cazul acesta, dacã se dovedea cã e vorba de uciderea animalelor cu intentie, cã inculpatul avea discernãmânt, legea prevedea pedepse de pânã la sapte ani cu executare. Gradul de civilizatie al unui popor este arãtat si de faptul cum are grijã de animale si de bãtrâni. Noi ne batem joc si de unii si de altii, din pãcate”, a declarat fostul parlamentar de Hunedoara. Initiativa a fost blocatã însã de un grup de parlamentari pasionati de vãnãtoare.

”Faptul cã societatea se confruntã, din ce în ce mai des cu cazuri de cruzimi asupra animalelor face necesarã mãrirea pedepselor pentru cei ce sãvârsesc astfel de acte de violentã. (…) Statisticile ne arãtau cã în România se întâmplã în fiecare zi câte cinci-sase acte de cruzime fatã de animale. Noi ne-am uitat în legislatia europeanã si nu cea americanã, pentru cã în cea din SUA am vãzut pedepse si de 28 de ani de puscãrie pentru asemenea fapte. Din acest motiv am sustinut acest proiect”, explica fostul senator din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu.

Initiativa legislativã a rãmas îngropatã prin sertarele de la Senatul României, dar ar putea fi reluatã la intiativa societãtii civile. Masacrul celor 70 de cãtei si pisici dintr-un adãpost din Prejmer a fost descoperit de o petrosãnencã. Animalele au fost lãsate sã moarã de foame iar cel care conducea adãpostul beneficia de sponsorizãri din partea donatorilor de peste hotare. Acum este cercetat penal pentru uciderea animalelor cu intentie.

Maximilian Gânju

Un comentariu la „Initiativa legislativã a lui Vochitoiu ar fi descurajat abuzurile împotriva animalelor

  • 23 ianuarie 2019 la 17:43
    Permalink

    Nu mai pronuntati numele asta de trista amintire……

Comentariile sunt închise.