Începe autorecenzarea. Ai zi liberă când faci asta

C ei care vor alege metoda autorecenzării online vor primi o zi liberă în plus de la angajator, însă este important de știut că aceasta poate fi acordată doar după completarea formularului. Deși procesul recensământului a început oficial pe 1 februarie, etapa de autorecenzare online va debuta pe 14 martie.

Potrivit reglementărilor în vigoare, angajatorul va acorda salariatului o zi liberă plătită doar în urma prezentării dovezii de autorecenzarea online, ceea ce înseamnă că ziua liberă plătită nu poate fi acordată înainte.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a explicat, pe scurt, ce trebuie să facă cei care vor să participe on-line și să nu mai aștepte până vin recenzorii la ușă. „Trebuie să intre pe site-ul Direcției Naționale de Statistică, sau să meargă la primăria de care aparțin, pentru că în fiecare există o cameră de autorecenzare, cu suport electronic și uman și oamenii pot face asta în următoarele două luni de zile. Cei care nu fac asta singuri, peste două luni de zile vor fi vizitați acasă. Îi sfătuiesc și îi încurajăm pe oameni să facă atsa, pentru că li se aoferă o zi liberă la muncă, dacă se autorecenzează”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
În fapt, dovada încheierii cu succes a etapei de autorecenzare va fi dată de codul de confirmare ce va fi generat automat după introducerea datelor specifice recensământului în formular.
Important de știut este că ziua liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă acesta a făcut autorecenzarea online doar pentru el sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei. Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro va deveni activă la ora 00:00 a zilei de luni, 14 martie. „Site-ul recensământului poate fi accesat la adresa www.recensamantromania.ro. De pe acest site puteţi intra foarte uşor pe platforma de autorecenzare, este linkul de sus, linkul va fi activ la ora zero a zilei de 14 martie, adică începând de luni. Tot pe site-ul recensământului veţi avea posibilitatea, după ce vă autorecenzaţi, să intraţi în posesia codului de auto-recenzare, în termen de maxim 7 zile de la momentul în care aţi completat chestionarul de recensământ. Acel cod se poate accesa tot din prima pagină a site-ului. De asemenea, acest link va fi activ din 14 martie. Iar în partea de sus a paginii vor exista două tutoriale, unul video şi unul text, care vă vor ghida în procesul de auto-recenzare.
Pe site veţi găsi, de asemenea, toate materialele referitoare la recensământ din punct de vedere legislativ, hotărârile Comisiei Centrale a Recensământului”, a declarat reprezentantul INS, citat de Agerpres. Prima etapă a recensământului pentru cetățeni, autorecenzarea, a începe luni, 14 martie și va ține până în luna mai, iar aceștia se vor putea înregistra online, accesând propriul formular, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.
Cea de-a doua etapă se va desfășura în perioada mai – iulie, în teren, prin colectarea de date prin interviu față-în-față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.
Autorecenzarea online presupune completarea printr-un formular personal, a datelor specifice pentru recensământ.
Diana Mitrache