O nouă clădire din incinta perimetrului fostei mine Petrila s-a prăbușit marți, după-amiază. Incidentul a avut loc chiar în apropeierea clădirii ce s-a prăbușit acum doi ani, iar în același loc se aflau și paznicii. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, dar ploile de acum ar putea să genereze prăbușirea întregii construcții. Clădirile din curtea minei Petrila sunt tot mai degradate cu fiecare an ce trece, iar ultimul incident nefericit a avut loc în urmă cu o zi. Acoperișul clădirii, ce are un perete comun cu magazina în care stă paznicul, s-a prăbușit. O bubuitură puternică, spune că a auzit omul care era acolo, și care nu a mai putut să facă nimic.
„Colegul meu a spus că a auzit o bubuitură puternică. Era înăuntru când s-a întâmplat. Bine că nu a pățit ceva. Să știți că eu cred că mai bine s-ar demola odată, că numai necazuri avem cu aceste clădiri”, a spus paznicul care era acum la obiectiv, o zi după ce clădirea s-a prăbușit.
Iar cei de la Asociația Planeta Petrila au venit să constate încă un dezastru. „Din păcate, una câte una, toate vor fi la pământ. Se întâmplă asta din cauza tergiversărilor care se fac de 3 ani de zile, de când s-a făcut toată documentația pentru preluarea clădirilor de către Consiliul Județean. Dacă se mai întârzie, s-ar putea să nu mai aibă pe ce să de banii”, a spus și Cătălin Cenușă, reprezentant al Asociației Planeta Petrila. Nu este pentru prima dată când o conmstrucție de aici se demolează din cauza degradării, a vremii ploioase, a zăpezilor și a indiferenței, ori a birocrației ce au ținut pe loc programele de reconversie.
„Prima dată, acum doi ani, s-a prăbușit hala de la puțul centru, pe unde se introducea tot materialul în subteran și se scotea sterilul din mină. Ieri a căzut cea mai veche clădire de aici. Noi am recondiționat-o cât de cât, acum vreo 4 ani de zile, dar Asociația Planeta Petrila neavând voie să facă decât lucrări de igienizare, nu s-a putut atinge de aceste clădiri și nici măcar să schimbe țiglele, pentru că ni s-a interzis. Pericolul persistă mai demult, la atelierul mecanic”, a mai spus Cătălin Cenușă. Consiliul Județean Hunedoara a aprobat recent proiectul de hotărâre privind demararea procedurilor în vederea cumpărării de către Județul Hunedoara a imobilelor care formează ”Ansamblul istoric Mina Petrila”.
Dar birocrația impune alte demersuri, iar pe aceste clădiri Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului tocmai a plătit un impozit de 162.000 de lei, din totalul sumei, care se ridică pentru anul în curs la 175.000 de lei. Mina Petrila a fost închisă la finele anului 2015 și, de atunci, mai mulți arhitecți se chinuie să revigoreze zona. Adminsitrația locală are planuri în acest loc, iar Consiliul Județean Hunedoara va prelua clădirile și le va transforma în locuri cu o altă desti­nație, decât cea inițială. În această perioadă are loc și o reevaluarea a activelor de acolo. Inițial, experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.

Diana Mitrache