Cu doar 67 de noi cazuri raportate marți în județul Hunedoara, incidența a scăzut sub 4, dar inspectorii DSP vorbesc de cazuri tot mai grave care ajung în spitale. Bolnavii care s-au infectat cu noul coronavirus așteaptă un loc pe ATI, iar aceasta este cea mai mare problemă acum. Dar stăm bine la vaccinare. Județul Hunedoara a raportat o incidență de doar 3,98 la mia de locuitori și nu mai puțin de 39 de localități sunt în scenariul ROȘU. Dar stăm foarte bine în ce privește vaccinarea. Și, dacă luna trecută eram pe locul I în țară, specialiștii au spus că am ajuns pe locul II, cu un număr mare de oameni vaccinați cu echipele mobile. „În ultima săptămână, au fost operaționalizate 143 de echipe mobile. Au fost vaccinate 7.590 de persoane. Pe locul I s-au vaccinat în București 835 de persoane, iar pe locul II este Hunedoara cu 813 persoane, Sibiu 677 și Cluj cu 420 de persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.
Cea mai mare incidență a cazurilor este la Deva, unde se înregistrează 5,29 cazuri la mia de locuitori, la Brad – 5,23, iar la Simeria -5,02. În județul Hunedoara sunt aproape 70.000 de oameni vaccinați. Dintre aceștia, 55.773 au primit o doza din serul Pfizer, 6.362 Moderna, iar 7.137 s-au vaccinat cu serul Astra Zeneca. Aproape 11.000 de oameni sunt pe listele de așteptare pentru vaccinare. Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, polițiștii hunedoreni au derulat, pe raza județului, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 43 societăți comerciale şi 31 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 14 de sancțiuni contravenționale (4 pentru nerespectare măsurii de protecție individuală şi 10 pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie), valoarea totală a amenzilor fiind de 1.600 de lei.
Polițiștii reamintesc faptul că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00 (ori 20:00-05:00, în funcţie de incidenţa ratei de infectare) este restricţionată, cu unele excepţii pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor de COVID 19.

Diana Mitrache