La 76 de ani de la ororile Holocaustului, la Biblioteca din Petroșani a fost amenajat un stand de carte, special pentru acest eveniment.
27 ianuarie este momentul în care ne aducem aminte de crimele din toată Europa, iar cei care vor, pot merge să împrumute o carte din care să afle povești adevărate.
Cu cărți din paginile cărora afli povești zguduitoare ne așteaptă Biblioteca de la Petroșani miercuri, 27 ianuarie, în ziua dedicată victimelor Holocaustului. Sunt istorii din perioada recentă, despre oricine ar trebui să știe și, tocmai din acest motiv, cei de la bibliotecă spun că sunt și foarte citite.
„Se împlinesc 76 de ani de la uciderea celor 6 mi-lioane de europeni și în fiecare an noi  organizăm un raft tematic. Anul acesta, din păcate, din cauza pandemiei, nu prea sunt mulți vizitatori, dar noi îl facem. Foarte mult sunt interesați oamenii și spun asta pentru că numai anul trecut am cumpărat 15 volume, legate de Holocaust și toate se cer și niciodată nu le avem la raft”, a spus Delia Grosu, bibliotecar la Biblioteca din Petroșani.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale[3], Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Această zi marchează sfârşitul Holocaustului în care 6 milioane de evrei au fost ucişi de către regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Descoperirea lagărelor de concentrare naziste a arătat întreaga oroare a planurilor lui Hitler de a extermina evreii din Europa şi alte minorităţi, iar dezvălurile făcute de media au şocat lumea întreagă.
În paginile cărițlor de la Bibbliotecă se regăsesc volume despre Hitler, dar și romane inspirate din viața celor care au supraviețuit. Tatuatorul de la Auschwitz, ori Călătoria Cilcăi, sunt doar două titluri extrem de căutate și care merită acum citite.
Diana Mitrache