M inisterul Energiei a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă de urgență
pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție. Aici intră și
hidrocentralele din Defileul Jiului, iar autoritățile din Hunedoara privesc cu optimism, în speranța că acestea ar putea degreva o parte a crizei energetice de la noi.
Printre obiectivele de investiții prevăzute de modificarea legislativă fac parte și hidrocentealele de pe Jiu, din arealul Parcului Național Defileul Jiului.
În aprilie, Parlamentul a aprobat modificarea legislației, astfel încât amenajările hidrotehnice din arii protejate să poată fi finali­zate, așa că, în maxim un an și jumătate, cele două hidrocentrale ar putea să dea energie în sistem. Sunt deja peste 4 ani de când Hidroelectrica încearcă să obțină aceste documente. „Din păcate, investiția e gata în proproție de peste 90%, iar noi, în loc ca pe criza aceasta să dăm energie, ne judecăm cu ONG-urile. Eu cred că și Valea Jiului va avea aceeași soartă precum cea de la barajul de la Mihăileni. Adică, într-un sfârșit vom avea ok-ul pentru aceste investiții”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Centrala de la Dumitra era în faza de montare a echipamentelor și în probe pentru punerea în funcțiune, la momentul în care instanța a anulat autorizațiile de construcție, în 2018.
Până în data de 31. 12. 2016, valoarea totală a lucrărilor a fost de 619.837.480 de lei, devizul total general fiind de peste 100 de milioane de euro.
În afara celor două tunele din defileu, investiția este completată de un baraj cu microhidrocen­trală amplasat la Livezeni, la intrarea in defileu, care permite acumularea unui volum de apă de 130.000 mc, precum și de o centrală supraterană echipată cu 3 grupuri Francis, pentru un debit total instalat de 36 mc/s, și putere instalată de 40,5 MW. Complexul energetic, dacă va fi vreodată finalizat, va avea o capacitate anuală de 259 GWh.
Diana Mitrache