Râul Mureș prezintă multe specii de animale care ți-au găsit un loc propice pentru a trăi mai ales că zona este una umedă. Aria naturală protejată este situată în regiunea biogeografică continentală și se întinde integral pe teritoriul județului Hunedoara. Suprafața Râului Mureș între Brănișca și Ilia, este de 1855 ha, pe teritoriul administrativ al localităților Brănișca, Ilia, Șoimuș și Vețel.

În această zonă se găsesc o serie de mamifere , reptile, amfibieni, pești.
Mai mult decât atât, conform celor de la Apele Române Mureș, în zonă trăiește și o specie de castor care se poate găsi în puține situri de acest gen.
”În mod obișnuit vă încântăm cu lucrările de gospodărire a apelor realizate de colegii de la Formația de lucru Ilia, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara. Dar astăzi este sâmbătă, o zi superbă de toamnă cu vreme prietenoasă și însorită drept pentru care vă prezentăm situl de importanță comunitară ROSCI0373 Râul Mureș între Brănișca și Ilia. Aria naturală protejată este situată în regiunea biogeografică continentală și se întinde integral pe teritoriul județului Hunedoara. Suprafața ROSCI0373
Râul Mureș între Brănișca și Ilia,
conform formularului standard, este de 1855 ha, pe teritoriul administrativ al localităților Brănișca, Ilia, Șoimuș și Vețel. Zona umedă reprezintă un habitat specific pentru o specie de mamifere de interes conservativ (lutra lutra-vidra), 4 specii de amfibieni, o reptilă, șase specii de pești și 3 specii de nevertebrate de asemenea de interes conservativ. Este printre puținele situri desemnate pentru Castor fiber”, arată cei de la Apele Române Mureș.
Monika BACIU