P este 200 de copii din Deva au aflat cum e să fii băut, ori drogat, sau cu ochii în telefonul mobil. Totul a făcut parte dintr-un exercițiu cu caracter preventiv, iar elevii au privit lumea prin ochelarii de realitate virtuală, care le-au inoculat o serie de senzații identice cu cele pe care le-ar avea dacă ar bea, dacă s-ar droga, ori dacă ar merge pe stradă cu ochii în telefonul mobil.
Astfel de activități au loc în cadrul unui proiect european privind respon-sabilizarea participanților la trafic, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
Și, elevii din clasele primare au aflat care sunt regulile de circulație, iar mai apoi, le-au aplicat pe un covor cu indicatoare rutiere. Asta, în timp ce cei din liceu au fost invitați să parcugă un traseu cu ochii în telefon, printre jetoane, iar apoi cu ochelarii de realitate virtuală, care imită senzația de afectare a vederii, după consumul de alcool, ori alte substanțe interzise. „Poliștii s-au deplasat la mai multe școli din municipiul Deva, pentru a le prezenta elevilor principalele reguli pe care aceștia trebuie să le respecte în calitate de participanți la trafic, cu atenție deosebită asupra interdicției de a folosi telefonul mobil, indiferent dacă suntem conducători auto, sau chiar și pietoni, pentru că acest fapt ne poate distrage atenția și, mai ales, de a nu consuma băuturi alcoolice sau substanțe interzise, pentru că acest lucru dăunează nu doar sămătății, ci chiar și libertății, fiind vorba de fapte de natură penală”, a spus Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Tinerii trebuie să fie conștienți că sunt riscuri, dat fiind că pot încălca Codul Rutier chiar și dacă aruncă o privire în telefonul mobil, lucru extrem de des întâlnit și la șoferi și la pietoni.
Diana Mitrache