Disponibilizații primesc banii înainte de Ziua Minerului

A proape 1500 de oameni de la Complexul Energetic Hunedoara au plecat din sistem și s-au disponibilizat, iar fiecare primește acum aproximativ 10.000 de euro. Banii le intră pe card înainte de Ziua Minerului, care se sărbătorește an de an în data de 6 august.

Cea mai bănoasă disponibilizare din istoria mineritului de cărbune din Valea Jiului se petrece în aceste zile și, cu o zi înainte de Ziua Minerului, oamenii își primesc banii. Aici intră și energeticienii, care și ei pleacă acasă cu banii de disponibilizare, dar și cu sume compensatorii care îi vor ajuta să ajungă la vechimea cu care să poată ieși la pensie după doi, sau 4 ani, în cazul minerilor.
„Am confirmarea că banii pentru plățile compensatorii vor fi virați pe data de 5 august și, mai mult decât atât, săptămâna trecută, într-o ședință de Guvern a fost adoptată hotărârea prin care au fost aprobate și veniturile în completare, așa încât, din acest punct de vedere, pentru cei disponibilizați nu va fi nicio problemă să își primească plățile compensatorii și veniturile în completare, lună de lună, așa cum am promis”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Banii minerilor și energeticienilor care pleacă vin de la bugetul de stat și sumele vor fi impozitate cu 10%. Vorbim despre oameni care pleacă acum din sistem cu aproximativ 10.000 de euro, iar timp de 4 ani vor beneficia și de sume compensatorii, pentru mineri, iar energeticienii primesc sumele timp de doi ani. Suma de 16.137.000 lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2021 a fost aprobată de Guvern pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., aflat în insolvență. Preavizele au început în data de 25 iulie 2021.
Diana Mitrache