Depozitarea necorespunzătoare a combustibilului poate provoca dezastre

Specialiștii de la INSEMEX atrag atenția că depozitarea necorepunzătoare a combustibului poate provoca dezastre.

Combustibil depozitat în sticle de suc, tomberoane sau chiar pungi de plastic. Românii s-au panicat atunci când în mediul virtual au apărut imagini cu creșterea prețului combustibilului, astfel că benzinăriile au fost luate cu asalt. Oamenii și-au făcut provizii de combustibil și nu au mai ținut cont în ce îl depozitează. Experții de la INSEMEX Petroșani, singurii care sunt certificați în domeniul explozibilor din țară, atrag atenția că depozitarea combustibului în astfel de recipiente este strict interzisă.

”Este foarte periculoasă depozitarea în astfel de recipiente a combustibilului, atât benzina cât și motorina. În momentul în care se încarcă în bidoane, canistre, pot apărea încărcări electrostatice și e nevoie de o scânteie cât să se producă un dezastru. Pericolul există și când aceste recipiente se depozitează în diverse locuri, unde se pot crea atmosphere potențial explozive care pot duce la evenimente nedorite, chiar catastrofe. Există recipiente speciale pentru transportul combustibilului, speciale în acest scop. În rest, este interzis orice recipient de plastic”, a declarat Sorin Burian, cercetător INSEMEX, la DIGI 24.

Potrivit legii, depozitarea şi manipularea materialelor şi substanţelor combustibile se fac în ambalaje adecvate, realizate şi inscripţionate corespunzător, în vederea identificării naturii riscurilor de incendiu şi a stabilirii procedeelor şi produselor de stingere ori de neutralizare adecvate.

Monika BACIU