S ănătate gratis? Nici cu trimitere, nici altfel. Este un adevăr pe care îl descoperă acum bolnavii care ajung la Spitalul de Urgență din Petroșani, deși au trimiteri, care le-ar asigura analizele gratis. Cei de la Casa de Sănătate, deși au spus inițial că acest lucru este imposibil, au revenit și au precizat că s-au terminat fondurile.

Mai mulți oameni care au ajuns în ultimele zile la spitalul din Petroșani au avut surpriza să constate că analizele trebuie plătite. Nu toate, ci doar unele. Printre acestea și radiografiile, la care te trimit medicii ortopezi. Așa că, nu mică le-a fost mirarea când, înainte de a afla de ce suferă, sau de a fi tratați, în cazul entorselor, ori a rupturilor, au trebuit, mai întâi, să scoată din buzunar, la casieria spitalului, 50 de lei.
Și, dacă inițial, directorul Casei de Sănătate Hunedoara a spus că nu e posibil să plătești o analiză medicală, dacă ai trimitere de la medic, ulterior, acesta a nuanțat răspunsul.
„În primul rând, vreau să vă mulțumesc că ați sesizat această situație. Trebuie să fim în contact, noi, autoritățile, cu mass-media, ca să informăm corect cetățenii. În urma sesizării dumneavoastră, am făcut o verificare succintă a sesizării și vă pot spune că există, ca în orice contract între părți, un plafon financiar maxim ce poate fi atins de către spitalul din Petroșani. Se pare că acesta a fost deja consumat și, în această situație, pentru cazurile care nu sunt urgențe prin UPU (n.r. Unitatea de Primiri Urgențe), se pot face programări pentru o dată ulterioară. Mă refer la pacienții care vin cu bilet de trimitere la medicul specialist, pentru efectuarea unei radiografii”, a spus Adrian David, directorul CAS Hunedoara.
Mai mult, cei de la Casa de Sănătate spun că pacienții ar trebui informați din timp și că aceasta ar fi și prioritatea .
„Se pare că pacienții nu au fost informați corect, motiv pentru care vom transmite o adresă prin care vom reaminti care sunt obligațiile contractuale ale unităților spitalicești în raport cu Casa de Asigurări și cu pacienții. Ne dorim ca pe viitor să nu mai avem astfel de situații și lucrurile să se desfășoare într-o oarecare normalitate”, a mai precizat Adrian David, directorul CAS Hunedoara.
Normalitatea, însă, este legată de faptul că, aproape în fiecare lună, la final,  nu mai sunt fonduri, că ele sunt consumate și că, dacă e să te îmbolnăvești, cel mai bine ar fi să o faci în prima parte a lunii.  Altfel,  ori aștepți la rând o programare, câteva săptămâni bune, ori plătești, ori accepți o consultație într-un cabinet privat.
Diana Mitrache