Cu cât se vând mieii la Paștele Catolic?

P rimii miei, vii sau tăiați la abator, au ajuns în piața de la Petroșani. Pe platoul de desfacere au apărut și primii cumpărători, care se uită în galantare, văd prețul, cântăresc oferta și mai și cumpără. Iar crescătorii sunt mai puțini, pentru că oferta generaosă va veni abia de săptămâna viitoare.
Cu o minoritate prodominant catolică, Paștele în Valea Jiului se apropie cu pași repezi și maghiarii de la noi sunt primii așteptați la piață. Mieii au venit, măcelarii îi taie și ne-au vorbit despre preț.
„Vin de la Sfântă Mărie. Vine lume, unii doar se uită, cântăresc din ochi. Kilogramul se vinde cu 40 de lei acum”, ne-a spus un măcelar din abatorul deschis temporar în spatele pieței agroalimentare de la Petroșani.
Iar dacă îl cumperi viu, mielul se vinde cu 20 de lei pe kilogram. Primii vânzători au ajuns de joi dimineață la noi și spun că deja au vândut din marfă. „Am avut vreo 30 de bucăți. Am vândut din ei. I-am dat cu 40 de lei kilogramul. Eu vin din județul Caraș Severin, pentru că știu că aici sunt mai mulți care țin Paștele Catolic”, a spus și unul dintre vânzătorii din piață.
Abatorul de la Petroșani este acreditat și aici pot fi sacrificați mieii, pentru cei care vin și aleg unul viu, ca mai apoi să plece acasă cu el tranșat. Cei mai mulți vânzători, dar și cumpărători sunt așteptați, însă, abia săptămâna viitoare.
Diana Mitrache