Conducători Autorităților Miniere de Stat din Europa s-au întâlnit în Polonia. România, reprezentată de INCD INSEMEX Petroșani

D upă 3 ani de pauză, a fost reluată tradiționala întâlnire a Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa (Heads of European State Mining Authorities).

Întâlnirea ajunsă la
numărul 26 a fost găzduită de reprezen-tanții Poloniei și s-a desfășurat la Krotoszyce, în perioada 25-28 septembrie 2022, tema dezbaterilor din acest an fiind ”Aspecte privind răspunderea juridică pentru pierderile cauzate de facilitățile miniere închise/abandonate”.
INSEMEX a reprezentat România la acest eveniment, delegația institutului din Petroșani cuprinzând 3 participanți: Dr. ing. George Artur Găman – Director General, Dr. ing. Daniel Pupăzan – Director Tehnic, respectiv Drd. ing. Robert Laszlo – Șef departament Securitatea Explozivilor și Articolelor Pirotehnice.
Organizarea întâlnirii din anul 2022 în Polonia nu a fost o coincidență, aceasta fiind prilejuită de aniversarea în acest an a 100 de ani de activitate neîntreruptă pentru Autoritatea Minieră de Stat din Katowice.
Cu această ocazie, participanții au efectuat și o vizită la compania minieră KGHM Polska Midz S.A., unul dintre cei mai mari angajatori din sud-vestul Poloniei și
care pe plan mondial se poziționează pe locul al doilea
în ceea ce privește producția de argint, respectiv pe locul al șaselea privind producția de cupru.
La finalul întâlnirii, reprezentanții statelor
participante au semnat Memorandumul care cuprinde principalele concluzii care au rezultat în urma dezbaterilor. De asemenea, s-a stabilit de comun acord ca întâlnirea din anul 2023 să fie organizată de către autoritatea minieră din Republica Cehă, tema viitoarei ședințe de lucru fiind ”Organizarea, structura și competențele Autorităților Miniere de Stat în țările Europene”.