Concurs la Teatrul ID Sîrbu și actori în comisia de disciplină

S candalurile publice de la Teatrul Dramatic ID. Sîrbu se țin și dincolo de cortină, iar gesturile unor actori i-au trimis în comisia de disciplină. În același timp, Consiliul Județean Hunedoara scoate la concurs postul de manager.

Concursul pentru ocuparea postului de manager la teatrul din Petroșasni este programat pentru luna viitoare, când expiră defapt și interimatul actriței Irina Radu Bodea. Consiliul Județean Hunedoara a publicat deja anunțul.
„S-au demarat procedurile, poate să se înscrie oricine dorește la concurs. Eu nu pot forța pe nimeni și nici nu le pot impune să nu se înscrie. Cine dorește și are condițiile necesare, conform legii, poate să participe la concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului I.D.Sîrbu din Petroșani”, a spus Ion Bădin, vicepeședintele CJH, responsa­bil cu Teatrul ID Sîrbu.
De la acest post de conduce­re a pornit întreg „spectacolul” creat de ani buni de o mână de actori, care au clamat imixtiunea politicului în cultură. Asta, în condițiile în care ex-managerul Cosmin Rădescu este consilier PNL.
Dar unii dintre actori sunt acum cercetați și în comisia de disciplină, după ce au organizat festivități de înmormântare a instituției de cultură, au blamat în spațiul public conducerea CJH, care le asigură și le-a asigurat salariile fără restricții și care, la deschiderea stagiunii au refuzat să iasă la aplauze și nu numai.
„Deocamdată, în urma unei sesizări ale mele, personal, din cauza afronturilor ce mi s-au adus pe rețelele de socializare, de către actorul Sergiu Fîrte, el este cel care va fi cercetat disciplinar. Nu am nimic cu actorii să posteze ce vor pe rețele de socializare, dar, atâta timp cât în acele postări este pusă în joc imaginea Teatrului ID Sîrbu, cu atacuri asupra colegilor, dar și asupra conducerii CJH, instituție care finanțează teatrul, sunt lucruri ce contravin codului etic pe care îl au, ca și regulamentului. Iar dacă anumiți angajați vor continua cu aceste denigrări, se vor lua măsurile disciplinare corecte”, a mai adăugat Ion Bădin.
Actorul ajuns în comisia de disciplină și-a aruncat o cravată roșie în public, la finalul piesei cu care s-a deschis stagiunea, iar un alt actor a avut replici deloc din textul cu pricina, dar profitând de prezența în sală a oficialilor de la Consiliul Județean Hunedoara.
„Gesturile a doi actori, Alexandru Cazan și Sergiu Fîrte sunt de comentat. Cazan a ieșit în afara textului și la sfârșit a spus pe scenă președinte, vicepreședinți și miniștri, funcții ce nu există în Anglia. A fost o replică pe care el și-a asumat-o, fiind prezenți în sală și eu și administratorul public al județului Hunedoara. Iar Sergiu Fîrte a avut la gât o cravată de culoare roșie, iar la final a aruncat-o în fața scenei. O parte dintre actori s-au retras și nu au mai participat la aplauze”, mai spune Ion Bădin.
Așa a debutat noua stagiune, iar cei de la Consiliul Județean Hunedoara spun că încearcă de luni de zile să aplaneze aceste conflicte. Nu s-a reușit, iar singurii care au de pierdut, au fost spectatorii, care nu au înțeles de ce trebuie să audă de Consiliul Județean Hunedoara la acest spectacol.
Diana Mitrache