[ Coafor cu bibliotecă, o „fiță” de Petroșani ]

Să mergi la coafor și să nu butonezi telefonul mobil, pare o alegere grea în secolul în care trăim. Dar noi am găsit un salon unde, cine vrea, ia o carte din raft, o citește cât stă cu vopseaua în păr și apoi, dacă o vrea, o ia acasă. E practic o mică bibliotecă în salonul de coafură și manichiură, în Cartierul Aeroport.
Câteva rafturi încadrează spațiul de așteptare al coaforului de pe strada Unirii, un loc liniștit, cu mulți pensionari, aflat în Cartierul Aeroport de la Petroșani. Pe rafturi, colorate și lucioase, mai multe cărți, din coleții ce vin odată cu ziarele ce fac astfel de protocoale cu diverse edituri. Iar proprietara spațiului, Lori, așa cum o știu toți, ne-a spus povestea cărților ei, în epoca telefonului mobil.
„Acum vreo 10 ani, am început să citesc și să îmi cumpăr cărți și, la un moment dat, am avut prea multe și atunci m-am gândit că ar mai vrea și alții să citească și asta a fost. Ce spun clientele? Păîi unele rămân șocate. Cum cărți aici? Dar da, pot să le citească și să o ia și acasă și așa încep cărțile pe scaunul unde își usucă vopseaua și o iau acasă să o termine. E o bibliotecă la coafor”, a spus Loredana Mihuț, proprietara coaforului.
Lori a crezut că va trebui să facă o listă și să țină evidența celor care pleacă din coafor cu o carte, dar, în tmp, a așteptat răbdătoare și chiar a aflat că o carte a avut mai mulți cititori și că nu a făcut nimeni focul cu ea.
„Sunt doamne, unele chiar trecute de 60 de ani, care citest. Și tinere vin, răsfoiesc o carte, dar parcă prea repede iau telefonul. În schimb, cele care au mai citit în viața lor, apreciază”, explică proprietarea coaforului cu bibliotecă. Proprietara spune că a optat pentru cărți ușoare și care să suscite interesul celor ce vin să se coafeze. „Sunt cărți romantice, în principiu. Că m-am gândit că la coafor nu poți citi cărți psihologi­ce. Sunt cărți ușoare. de relaxare”, a explicat proprietara salonului.
Loredana nu știe exact câte cărți are și nici câte pleacă cu clientele la domiciliu, însoțindu-le într-o lectuă romantică și transpunându-le într-o lume frumoasă, ele însele frumos coafate. Dar așteaptă, de fiecare dată ca, o carte împrumutată să își reia locul, chiar și pentru scurt timp, pe raft, în coafor.

Diana Mitrache