V atra poporului român se află în munții din județul nostru și situl arheologic de la Sarmizegetusa este deschis și în aceste zile cu zăpadă. Dacă vrei să ajungi acolo, trebuie să știi că se circulă în condiții de iarnă, iar ceea ce vei vedea acolo îți va lăsa amintiri plăcute. De astea ne asigură cei care lucrează la descoperirea pas cu pas a vestigiilor dacice.

A nins mult și cetățile de la Sarmizegetusa sunt acum mai frumoase și mai luminoase. După ce în toamnă vizitatorii au putut participa chiar și la un concurs inedit de fotografie în mii de culori, acum iarna, pot surprinde acolo lumina, amplificată de albul zăpezii. „Iarna este minunat la Sarmizegetusa, unde avem cam 40 de cm de zăpadă acum și ne bucurăm că iarna aceasta au venit foarte mulți oameni care s-au delectat cu vestigiile de acolo”, a spus Raluca Oană, inspector de specialitate al DGAMPT.
Iar cei care se încumetă să meragă acolo sunt sfătuiți să își echipeze mașinile de iarnă, chiar dacă drumul este curățat și întreținut.
„Accesul este posibil. Noi îi rugăm doar pe cei care vin, să își echipeze autoturismele de iarnă, pentru că se circulă în condiții de iarnă. Programul este și el mai scurt, între 10,00 și 15,00, iar ultima intrare în sit se face la 14,30”, mai spune Raluca.
Fortificaţia propriu-zisă, cu ziduri din blocuri de calcar, ocupă partea superioară a uneia dintre cele mai spectaculoase înălţimi stâncoase din zonă, iar arheologii au făcut an de an noi descoperiri acolo.
„Anul acesta vom continua cu cercetarea, vom avea grijă ca și panourile să fie actualizate și lizibile și vom continua lucrările începute anul trecut. Vorbim despre Sarmizegetusa, dar și de restul cetăților din munții Orăștiei, unde, anul acesta, vom institui și pază, vom pune și pavilioanel, așa încât accesul să fie facil. Noi vrem să fim mai deschisși și ne dorim ca atunci când vin la noi, să plece de aici și cu informații și cu amintiri plăcute din munții Orăștiei”, a explicat Raluca Oană.
Aici, arheologii au descoperit bucăți întregi din drumul pavat al unui nou templu. Urmează documentarea și apoi accesul publicului.
„Este un proiect pe granturi norvegiene și cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara. Săpăturile au avut loc la poarta de est și de-a lungul zidului fortificației și noi vom contnua lucrul și anul acesta. Iar pe lângă asta, se face și cercetare arheologică, cercetare pe care o face colectivul de cercetare din Munții Orăștiei, împreună cu noi”, a mai precizat Raluca Oană,
inspector de specialitate al DGAMPT.
Cercetările sunt efectuate sub egida Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Judeţean Mureş şi sunt finanţate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică.
Diana Mitrache