Pârtiile de schi, mai scurte în evidențele Ministerului Turismului

17 pârtii de schi sunt omologate în județul Hunedoara. Cea mai recent evidență a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, arată că în județul Hunedoara sunt 17 pârtii de schi omologate.

Acestea sunt în stațiunile montane din Valea Jiului, respectiv Parâng, Straja și Pasul Vâlcan. O singură pârtie de schi este omologată în Râușor. Aceasta are o lungime totală de 780 de metri.

Straja – pârtii în lungime de aproape 9 km
În stațiunea montană Straja, figurează în evidențele Ministerului Antreprenoriatului și Turismului un număr de 10 pârtii de schi. Acestea au o lungime totală de 8.545 metri.
În Straja s-a investit masiv în ultimii ani. Potrivit administratorilor domeniului schiabil, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu vă asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.
”Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În sezonul 2016-2017 am inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, în sezonul 2017-2018 un alt telescaun, în locul teleschiului 2. Din sezonul 2018-2019 vă aşteptăm cu un nou telescaun, debraiabil, pe pârtiile Constantinescu şi Mutu”, arată ultima
actualizare.
Între timp, în Straja au mai fost realizate noi pârtii de schi și au fost montate noi instalații de transport pe cablu.

Parâng – 6 pârtii de schi
În stațiunea montană Parâng sunt 6 pârtii de schi, potrivit datelor ministerului de resort. Acestea au o lun­gime totală de 2.865 metri.
În Parâng funcționează două telescaune – cel de la baza domeniului schiabil (telescaunul vechi) și cel care coboară la Hotel Rusu (telescaun nou). Telescaunul vechi are două puncte de debarcare: unul în zona cabanei Parâng și unul în jona cea mai înaltă domeniului schiabil. Pârtiile de aici sunt în stare bună, iar urcușul vă oferă panorama
Văii Jiului, dar și spre Munții Retezat.

Pasul Vâlcan – o singură pârtie de schi
În Pasul Vâlcan funcționează o singură pârtie de schi. Aceasta are o lungime de 310.3 metri. În anul 2011, a fost inaugurată telegondola care duce spre Pasul Vâlcan. Instalația de transport pe cablu a costat 8 milioane de euro.
Monika BACIU