Prezentati de oficiali drept mari investitori interesati de domeniul energetic în general si de minerit în special, chinezii care au vizitat Valea Jiului vroiau doar sã ne vândã echipament minier cu garantii guvernamentale! Iar pentru acest lucru statul a cheltuit sume importante odatã cu primirea cu mare fast a delegatiei, iar a doua oarã prin organizarea unei misiuni economice la cel mai înalt nivel în China!

Mult zgomot pentru nimic. Nu este titlul comediei romantice a lui Shakespeare, ci adevãrul gol – golut din spatele grandioasei vizite a unei delegatii din Republica Popularã Chinezã în Valea Jiului, iar mai apoi a unei delegatii române condusã chiar de ministrul Economiei de la vremea respectivã, Ion Ariton, în îndepãrtata China. O dovadã despre cum am reusit sã ne facem „pres” la picioarele unor simpli vânzãtori de echipamente miniere! În luna aprilie a anului 2011, o delegatie chinezã a vizitat Valea Jiului, iar oaspetii au purtat  discutii cu primarii din zonã si cu reprezentantii Companiei Nationale a Huilei. În aceeasi perioadã o altã delegatie chinezã se afla la Bucuresti, iar în cadrul convorbirilor dintre prim ministrul Emil Boc si premierul Wen Jiabao, partea românã a prezentat cinci proiecte de dezvoltare majore românesti, proiecte interesante pentru chinezi. În luna mai a aceluiasi an, o delegatie românã a plecat spre China unde a avut întâlniri cu reprezentanti ai ministerului economiei din aceastã tarã si reprezentanti ai societãtilor din industria minierã. Iar la finalul schimbului de amabilitãti, oficialii români ne anuntau cã reprezentantii concernului China Coal Tehnology si-au manifestat interesul de a investi în minele din Valea Jiului. Cã grupul chinez s-a arãtat interesat de retehnologizarea unitãtilor miniere viabile din Valea Jiului, de captarea si utilizarea gazelor de minã ori a producerii combustibililor sintetici pe bazã de cãrbune. De precizat cã totul era doar la stadiul de discutii, mai ales cã reprezentantii China Coal Tehnology nu au vizitat nicio exploatare minierã din zonã, dar oficialii români erau extrem de pozitivi. Mai mult, în octombrie 2011, o stufoasã delegatie românã, condusã de ministrul Economiei, Ion Ariton, a participat la1_1 cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chinezã de colaborare economicã. „În cadrul vizitei oficiale vor avea loc întâlniri cu companiile chineze interesate de proiectele majore din domeniul energetic si infrastructurii din România. Astfel, Ministrul Ion Ariton are programate întâlniri cu reprezentantii companiilor China Huadian Engineering, Sinohydro si China Nuclear Power Engineering Co, Ltd.”, se arãta într-un comunicat de presã oficial al MECMA, în timp ce ex-ministrul Ariton dãdea asigurãri cã discutiile vor reprezenta o continuare a demersurilor anterioare tocmai pentru concretizarea proiectelor stabilite de pãrtile române si chineze.

Dupã doi ani, pas!

1_2Dupã doi ani, însã, lucrurile se vãd cu totul altfel, iar realitatea pare sã fie departe de modul în care au fost prezentate atunci lucrurile. Iar anumite gesturi, comportamente ale membrilor delegatiei chineze vin sã alimenteze zvonurile de atunci conform cãrora numai investitii nu cãutau chinezii în Valea Jiului! „Pot sã vã spun cã acea delegatie a Chinei, car a venit în Valea Jiului cu reprezentanti ai unor firme din China nu a mai fãcut nici un pas. Am întrebat inclusiv reprezentanti ai Ambasadei Chinei la Bucuresti ce se întâmplã, de ce nu au mai venit. Un singur lucru am putut sã aflu: de fapt acele persoane reprezentau niste firme care comercializau echipament minier si cã vroiau pentru acel echipament garantia statului. Ei nu au venit sã investeascã, au venit sã vândã echipamente”, a  recunoscut acum prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu. Mai mult, acesta spune cã exista posibilitatea ca plata acestor echipamente sã se facã în cãrbune, dar se cerea garantia statului în orice conditii.

Ne-au pozat fisele de pontaj!

Oricum nu avem suficientã productie de huilã pentru piata internã, dar, pe semne, oficialii MEC si-au spus cã trocul retehnologizare contra cãrbune este avantajos si meritã tot efortul. Iar comportamentul unor membri ai delegatiei a alimentat si zvonurile – neconfirmate de niciun oficial! – conform cãrora ar fi vrut, de fapt, sã vadã niste echipamente miniere româneste pe care sã le copieze mai apoi. „Acum, am auzit si eu niste lucruri care mi s-au pãrut dubioase, cum cã au pozat inclusiv fisele de pontaj. Adicã ce te intereseazã pe tine fisa de pontaj, când tu vinzi echipament minier? Eu vã spun doar ceea ce stiu. Acestea sunt informatiile pe care le-am obtinut eu, de la Ambasada Chinei, când am întrebat dacã se mai face ceva. Noi cãutãm acum investitori strategici, nu firme care vând”, a mai spus prefectul Sorin Vasilescu.

Carmen Cosman