Buhaescu vrea cea mai tare Casa de Cultura din Valea Jiului

La Uricani, de reabilitarea si modernizarea Casei de Cultura se vorbeste de cativa ani, insa fara niciun rezultat pana acum. Aceasta cladire, in urma cu cativa ani a trecut prin cateva reparatii, insa minime.

In prezent, edificiul are nevoie de o reabilitare serioasa, in special in interior. Primarul Danut Buhaescu este optimist vizavi de acest proiect. “Pentru Casa de Cultura de la Uricani ne-a venit si noua randul. Cei de la INSEMEX au realizat proiectul tehnic si urmeaza sa se tina licitatia, la Agentia Nationala pentru Zonele Miniere si ar trebui ca in vara aceasta sa inceapa lucrarile. Finantarea nerambursabila este de 17 miliarde de lei vechi, iar noi am depus intr-un cont partea noastra de contributie de vreun miliard si doua sute de milioane de lei vechi, insa s-ar putea sa mai fie nevoie de inca vreo 3 miliarde. Am spus ca, pentru a nu taia nimic din lucrarile necesare, oricat ar fi in plus, am fi dispusi sa suportam din bugetul local. Casa de cultura, in conditiile in care am executa toate lucrarile prinse in proiect, ar fi intradevar cea mai moderna din Valea Jiului, cu siguranta”, a afirmat Danut Buhaescu, primarul Orasului Uricani.

Reabilitare, reabilitare, dar cultura?

Vorbim de necesitatea reabilitarii unei institutii de cultura, insa intrebarea este, la fel ca si in cazul celorlalte orase, aici se mai face cultura? L-am intrebat astfel pe primarul Buhaescu, cand s-a organizat ultimul spectacol… “De Zilele Orasului… Pardon, de Mos Craciun. Dar unde ar exista cultura mai profund, asa?! Eu cred ca ar trebui sa apreciati fenomenul acesta, faptul ca administratia de la Uricani face eforturi si investeste in cultura si sport in comparatie cu alte administratii care au bani cu sacii si care se zgarcesc. Sa intrebati cati bani aloca celelalte administratii caselor de cultura, daca le mai au sau daca nu le-au privatizat…”, a mai declarat Danut Buaescu.

Dar, asta nu este tot. Primarul de la Uricani are si o viziune proprie despre actul cultural, facand o paralela cu imaginea zonei. “In Valea Jiului, stiti foarte bine ca am fost blamati. Minerii, doar sprituri , doar scandaluri….Ori cand cineva incearca sa tina steagul in sus pentru a incerca sa sprijine actul de cultura, in special cu adresabilitate la cei mici, pentru ca ei trebuie sa fie sprijiniti, iar timpul sa le fie ocupat cu sport si cultura….Oricum, dom’le, omul decat sa mearga la carciuma  sau sa faca alte prostii…Copiii trebuie sa fie ajutati sa-si ocupe timpul liber cu asemenea activitati. Dar, nu este obligatoriu, recunosc”, a mai afirmat Buhaescu.

Luiza Andronache