Casutele minerilor, pierdute la ruleta datoriilor

Compania Nationala a Huilei Petrosani pierde casutele minerilor de la Eforie, din cauza datoriilor istorice. Casutele apartin Exploatarii Miniere Paroseni si vor fi date in plata odata cu celelalte active ale minelor intrate pe program de inchidere.

Cele 30 de casute de vacanta din Eforie Nord apartin minei Paroseni si au fost puse sub sechestru asigurator in anul 2004 de Directia Generala a Finantelor Publice, in contul datoriilor la bugetul de stat, alaturi de alte active al Companiei. De-a lungul timpului CNH a facut demersuri pentru scoaterea de sub sechestru si preluarea in custodie a casutelor de vacanta, insa fara nici un rezultat. In 2006, au fost scoase la vanzare de Administratia Finantelor Publice Eforie, dar reprezentantii Companiei Nationale a Huilei Petrosani au contestat licitatia pe motiv ca pretul stabilit initial, de 165.000 lei, este mult mai mic decat valoarea reala a acestora. Instanta a acceptat contestatia si printr-o reevaluare a fost stabilit pretul de pornire al licitatiei la 360.000 de lei. Numai ca nici asa CNH nu a  fost de acord cu vanzarea lor, atat din cauza ca nu le-a putut achizitiona, cat si a situatiei juridice a terenului pe care sunt construite.

Dupa plimbarea lor prin instanta, casutele ortacilor de la Paroseni vor ajunge direct la Ministerul Economiei. „Casutele de la Paroseni vor fi date in plata ca active ale minei Paroseni. Sechestrul de la AVAS a fost mutat la ANAF si vor fi date ina dministrarea Ministerului Economiei si Comertului”, a declarat directorul general al CNH, Constantin Jujan. Potrivit datelor oficiale, datoria la bugetul de stat a celor trei mine neviabile ce intra pe program de inchidere – Paroseni, Petrila si Uricani – este de 490 de milioane de euro. In acelasi timp, valoarea activelor celor trei subunitati este de numai 60 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca suma totala nu se va putea recupera niciodata. Dar, conform deciziei Executivului, bunurile identificate le ia ANAF, in contul datoriei, iar diferenta se sterge. In aceste conditii, noua societate ce va fi infiintata dupa jumatatea acestui an pentru administrarea subunitatilor extractive intrate in program de inchidere va scapa de datoriile istorice.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Casutele minerilor, pierdute la ruleta datoriilor

  • 22 martie 2012 la 13:02
    Permalink

    : STOP PRIVATIZARI DOMENILOR STRATEGICE, STOP JAFULUI! Pentru realizarea acestui deziderat,ALIANTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI ORANIZATIE APOLITICA, invita la începutul luni Mai-2012, mineri din Bazinul carbonifer al Vai Jiului si al Olteniei la un miting de protest, ce se va desf??ura la Târgu Jiu care va avea ca scop NATIONALIZAREA DOMENILOR STRATEGICE ALE ROMANIEI si tragerea la r?spundere penala a celor vinova?i de situa?ia dezastruoasa in care ne aflam cu to?ii.

Comentariile sunt închise.