În ziua de 24 martie, toată presa informa despre declarația ministrului sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta și-a acuzat colegii de guvernare de la PNL că au măsluitîn toamna anului trecut cifrele pandemiei, în scop electoral. Senzaționalul acestei declarații nu este dat de modalitatea în care cei din PNL aleg să își facă jocul politic la Palatul Victoria, pentru că ne-am obișnuit cu metodele lor, ci de realitatea îngrijorătoare că s-a ascuns în tot acest timp dinamica infectării din România.

Situația în care ne aflăm astăzi este greu de acceptat de cetățeni, dar mai ales de medici și de personalul medical. Practic, România s-a întors în urmă cu un an, atunci când autoritățile centrale și locale invocau imprevizibilitatea fenomenului sanitar și inventau, pe loc, planuri nerealiste de ieșire din criză. Ce diferențiază situația actuală a României cu cea de la începutul lunii martie 2020? Nu este nicio diferență. Se pare că declarațiile care promit salvarea bolnavilor au rămas aceleași, însă munca personalului medical din spitale s-a dublat.

Timp de un an, cei de la putere au reușit să facă un singur lucru: să închidă și să redeschidă restaurante, cinematografe, ȘCOLI, să introducă de la săptămână, la săptămână, noi restricții de circulație și să certe populația pentru că se îmbolnăvește! În tot acest timp, nu s-a amintit o secundă de posibiltiatea testării în masă, după modelul mai multor țări din Europa și nici de verificarea și susținerea spitalelor COVID-19 cu noi aparaturi, pentru a nu mai ajunge în situații tragice precum cele de la Neamț sau București.

Acum, tot mai multe județe și localități se află încarantină, inclusiv muncipiile Brad, Petroșani și orașulSimeria, din județul Hunedoara. Inclusiv aici, avem de-a face imaturitatea politică a Guvernului. Chiar și aici,reprezentanții dreptei politice se contrazic în măsuri și însoluții pentru gestionarea cât mai corectă a situației datăde pandemie. Dacă duminică seară, ministrul educațieideclara situația celor peste 7.500 de elevi din România care nu au reușit suțină simulareaexamenului de bacalaureat putea fie evitată, pentruministrul sănătății măsurile luate ar fi trebuit fie și maistricte. În declarațiile cărui ministru mai credem? Mai mult, ca cadă la pace și mențină actualul guvern, aflam din presă același ministru al educației care susținea ieri păstrarea elevilor în bănci, doreșteextinderea vacanței de primăvară. Cu alte cuvinte, închiderea școlilor pentru o lună. Când s-a maiîntâmplat ca în timpul anului școlar fie modificatăstructura anului școlar?

Este clar. Imaginea în fața electoratului, pentruliderii dreptei politice, depășește importanța viețilorromânilor, iar acest lucru se vede prin declarațiilehaotice, deciziiile imature și certurile care au loc acum la nivelul Guvernului. Exact așa a fost și când au organizatalegerile, anul trecut, în pofida riscurilor sanitare, modificând numărul de cazuri din pix.

Dacă nu mințeau cu situația ratei de incidență a numărului de infectări la nivel de localități, respectiv la nivel național, poate sistemul de sănătate mai avea o șan acum, în pragul valului trei. Salvatorii românilorde atunci au rămas aceiași și acum, când peste 1.350 de români sunt internați la Anestezie și Terapie Intensivă(ATI), iar numărul cazurilor noi de COVID-19 la nivelulțării depășește 6.130 de infectări.

La un an de la izbucnirea pandemiei, Româniaarată cam așa: numărul pacienților COVID este încreștere, numărul deceselor crește și el alarmant, eleviicontinuă piardă, iar românii sunt îngrijorați de ziua de mâine și asta din cauza Executivului care a decis, printre altele, plafonarea majorării salariilor, pensiilor șialocațiilor. România traversează în această perioadădoua mari crize: o criză economică și o alta alimentatăde incompetență. Cu toată bunăvoința, pot spune doaratât: guvernanții trebui lase funcțiile ocupate și plece acasă.

Natalia-Elena INTOTERO

Deputat PSD Hunedoara

Președintele Comisiei pentru învățământ