U n bărbat de 56 de ani din Giurgiu a murit în Defileul Jiului, strivit de un bolovan ce a căzut de pe versanți. Evenimentul a avut loc duminică, după ora prânzului, când omul plecase spre casă, după ce a vizitat mănăstirea Prislop.

Moartea omului a atras o serie de revolte din partea celor ce trec zilnic prin Defileul Jiului și toate acuzele s-au îndreptat spre drumari. Aceștia spun, însă, că în acel loc sunt plase de susținere, iar bolovanul a venit de mult mai sus.
Tragedia s-a petrecut în zona Pietrele Albe, la 8 km de Petroșani, iar paramedicii SMURD au încercat minute în șir să îl readucă pe om la viață. Fusese lovit cu putere de un bolovan mare, ce a trecut direct prin parbriz, după ce s-a rostogolit de pe versant. Drumarii spun, însă, că acolo sunt plase de susținere.
„În zona respectivă sunt plase de protecție, dar piatra a coborât pe un torent pe unde se scurg apele în momentul ploilor torențiale, iar bolovanul a venit pe un torent care nu se poate asigura cu plasă, pentru că ar însemna să blocăm scurgerea torentului”, a spus Cristian Tudor, șeful Districtului Gorj al DRDP Craiova.
Tot drumarii spun că este posibil ca acea rocă de mari dimensiuni să fi ajuns în stradă, antrenat de la înălțime, chiar și de animalele sălbatice.
„Momentan nu se știu cauzele care au dus la angrenarea acestei pietre. Poate să fie vântul foarte puternic, pot să fie animale sălbatice care tranzitează zona. A venit de la o înălțime foarte mare, a intrat prin parbriz, provocând decesul șoferului”, mai spune Cristian Tudor.
În timpul procesului de reabilitare a drumului au fost executate 135 de podețe pentru scurgerea apelor. Pe toată lungimea șoselei au fost montate parapete de tip New Jersey sau de metal și pe versant, în zonele cu risc de cădere a pietrelor, s-au montat plase de siguranță și bariere de protecție.
Valoarea contractului de lucrări a fost de 117.975.702,65 Lei (fără TVA) și a fost finanțat din bani europeni, în proproție de 85%, o contribuție având și Guvernul României de 25%. Iar drumarii spun că întrețin periodic artera și vizualizează versanții.
Dar asta nu înseamnă că, periodic, de pe versanți nu sunt antrenați astfel de bolovani.
„Angajații Districtului Meri fac în fiecare zi revizii și monitorizează versantul și nu numai pietrele pot să cadă. Pot cădea și copaci și noi intervenim de câte ori este cazul. Dar această piatră era la o înălțime foarte mare, deloc vizibilă de jos, nu putea nimeni să observe că acolo este o piatră cu risc de a cădea pe carosabil. Nu aveam cum să prevebium acest lucru”, a conchis reprezentantul DRDP.
Din păcate, un om amurit, iar astfel de evenimente mai puțin grave au avut loc de mai multe ori, după ce artera a fost dată n folosință.
Șoferii mai spun și că ar trebui limitat traficul greu, care provoacă vibrații, iar polițiștii din Gorj au demarat o anchetă în acest, pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.
„În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului”, a declarat Corina Scurtu , purtător de cuvânt al IPJ Gorj.
Pe toată durata anchetei, traficul în Defileul Jiului a fost blocat. Deocamdată nu au fost luate alte măsuri, iar traficul în zonă se desfășoară normal.
Diana Mitrache