Social

Banii de grădiniță, salvarea mamelor cu mulți copii

P rogramul „Fiecare copil în grădiniță” este o adevărată salvare a mamelor cu mai mulți copii. O spun chiar ele, pentru că 100 de lei lunar sunt bani care vin sigur. Vorbim despre cei ce locuiesc în cartiere mărginașe și care, de obicei, trăiesc din alocații de sprijin și alocațiile copiilor lor. Așa că suma pe care un copil o primește la grădiniță îi ajută să supraviețuiască.

Programul de integrare a
copiilor în sistemul educațional de la cea mai fragedă vârstă este de
ajutor. Fiecare copil, în funcție de prezența la grădiniță, primește lunar 100 de lei, bani cu care părinții lor spun că reușesc să treacă mai bine luna. „Mă ajută. E bine. Nu de mult timp iau banii. De trei luni primesc penjtru copilul meu. Sunt 100 de lei pe lună. Îi cumpăr și lui haine, fructe”, spune o mămică din Colonia Petroșani.
„Sunt mama unui băiețel, care vine aici la grădiniță. Pe mine mă ajută că am doar alocația copiilor. Alt venit nu am. Soțul lucrează cu ziua și primește la săptămână 350 de lei și am 6 copii. Îl ajută și pe băiatul care vine la grădiniță, îl văd mai fericit că stă cu copiii”, a spus o altă mămică.
„Îmi ajung banii să le iau
supliment la grădiniță, dulciuri
și ce mai este necesar. Mai am
3 copii și doar unul e înscris. E un ajutor bine-venit”, a spus o alta.
Sunt oameni care trăiesc în cartierul Colonie al municipiului Petroșani, dar astfel de oameni îi găsim în fiecare localitate. Programul inițiat de Asociația Ovidiu Ro le oferă celor mici 100 de lei, cu condiția să nu aibă absențe nemotivate. Se încurajează astfel socializarea copiilor, integrarea lor în sistemul educațional și
stimularea financiară vine să îi
sprijine pe părinții care, altfel, nu puteau să îi trimită la grădiniță.
„Sigur că îi ajută pe copiii ai căror părinți și-au depus dosare, din moment ce au aprobare. Înseamnă că se încadrează în această categorie, care are nevoie de sprijin. La noi, la școala din Colonia Petroșani, avem doar 9 copii deocamdată, dar se pare că sunt mulțumiți și prezența este bună, acesta fiind motivul
pentru care frecventează și grădinița”, a declarat Mihaela Marița, directorul Colegiului Tehnic Dimitrie Leonidă, structură din care face parte și grădinița din colonie.
Numai la Petroșani sunt 36 de familii, dar beneficiari ai legii sunt 42 de copii, care, lunart primesc 100 de lei ca să meargă la grădiniță.
În anul 2015 a fost estimat că doar unul din 3 copii săraci beneficiază de acces la grădiniță, în timp ce la nivel național, peste 80% din numărul total de copii ce frecventează grădinița, mergeau doar un an. Legea Fiecare Copil în Grădiniță este un element
important cu privire la reducerea abandonului școlar și a sărăciei și inechității sociale.
Diana Mitrache