A promis, a rezolvat! Senatorul Cristian Resmeritã: “Oamenii vor avea pensii corecte!”

Veste bunã pentru hunedorenii care au muncit în grupele de muncã I si II.  Camera Deputatilor a adoptat în sedinta de miercuri, 4 iulie 2018, propunerea legislativã pentru modificarea si completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Asta înseamnã cã prin aceastã modificare se  va repara multele din inechitãtile de care s-au lovit pânã acum  pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I si II de muncã. Pentru mineri, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru siderurgisti  de 25 de ani. Initial, propunerea legislativã a fost respinsã de Senat în sedinta din 20 iunie 2017, însã a fost  adoptatã în Camera Deputatilor (camerã decizionalã) cu 208 voturi „pentru” si „65” împotrivã.
Este o modificare pentru care senatorul Cristian Resmeritã sã luptã de mai multi ani, la un moment dat fiind chiar singurul parlamentar hunedorean care se bãtea în Parlament pentru acest drept cuvenit pensionarilor mineri si siderurgistilor.
“Împreunã cu presedintele PSD Liviu Dragnea si colegii parlamentari PSD din judetul Hunedoara am REZOLVAT problema pensionarilor din grupa  I si II de muncã, iesiti la pensie în perioada 1990-2011. OAMENII VOR AVEA PENSII CORECTE! Este o lege initiatã de doamna deputat PSD Lucretia Rosca si  amendatã de noi pentru a acorda PENSII CORECTE oamenilor. MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE AU FOST ALÃTURI DE MINE!!!”, a declarat senatorul Cristian Resmeritã.
Noua lege contine reglementãri necesare pentru eliminarea disparitãtilor, neconcondorantelor si inechitãtilor apãrute în aplicarea legii. Astfel, dupã articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu urmãtorul cuprins:
“Art. 169 indice 2. – (1) Pensionarii sistemului public de pensii cãrora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiazã de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotãrâri judecãtoresti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflatã în platã sau, dupã caz, cuvenitã la data de 31 decembrie 2015.
(2) În situatia în care, în urma aplicãrii prevederilor alin. (1), rezultã un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în platã, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat în platã sau cuvenit la data recalculãrii.
(3) Recalcularea prevãzutã la alin. (1) se efectueazã din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”
De asemenea, pentru eliminarea unor eventuale categorii care pot beneficia de reducerea stagiilor de cotizare au fost introduse noi prevederi:
„Art. II (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) si c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, beneficiazã, din oficiu, si persoanele ale cãror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 si data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”Legea va fi publicatã în Monitorul Oficial dupã promulgarea sa de cãtre Presedintele României.
Marius Mitrache

4 comentarii la „A promis, a rezolvat! Senatorul Cristian Resmeritã: “Oamenii vor avea pensii corecte!”

 • 5 iulie 2018 la 23:00
  Permalink

  Felicitari ! Nu imi pare rau ca l-am votat si il voi mai vota daca va mai candida .

 • 9 iulie 2018 la 13:29
  Permalink

  Ca minerilor pensionari l-i recalculeaza pensiile este bine dar,de ce nu spune dl Razmerita C cine a facut cele mai multe interventii la Ministerul Muncii si in Parlament .Sa ne spuna cu data,an,luna,si zi cand a luat cuvantul in comisie sau in plen .A veni in presa locala si asi aroga niste merite pe care nu le are ,este ceva josnic si meschin,dar mai grav este ca pun botul foarte multi care nu cunosc realitatea si care il voteaza.

 • 11 iulie 2018 la 08:46
  Permalink

  Multumim draknea pentru marire dar si pentru ca a scapat famiglia de puscarie.O sa fi senator pe viata la ce,, limbi” cunosti.A stiut Liviu ce radacini ai.

 • 12 iulie 2018 la 18:54
  Permalink

  ESTI UN NESIMTIT TU IEI PENSIE SPECIALA ACUM AI VOTAT SA IA SI TURNATORUL DE TAC TAU SI FRATIORUL…NU ITI RUSINE JAVRA CARE AI DISTRUS VALEA JIULIUI?

Comentariile sunt închise.