Repararea pensiilor minerilor „este cea mai mare investitie în Valea Jiului”

Senatorul Cristian Resmeritã spune cã majorarea pensiilor celor din minerit este cea mai mare investitie ce a avut loc pentru oamenii din Valea Jiului.
Camera Deputatilor a adoptat în sedinta de miercuri, 4 iulie 2018, propunerea legislativã pentru modificarea si completarea alin. 3,  din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Asta înseamnã cã prin aceastã modificare se vor repara inechitãtile ce au dus la dezbinarea inclusiv a pensionarilor mineri, stagiul de cotizare urmând a fi de 20 de ani, iar pentru siderurgisti  de 25 de ani.
„De la 1 ianuarie 2016 a fost aplicatã legea 192 si trebuie recalculate toate acele dosare utilizînd stagiile de cotizare, de la deschiderea dosarului de pensie. Respectiv, pentru mineri se va împãrti la 20 de ani, pentru siderurgisti, la 25 sau 27, în functie de cum au avut anii atunci”, a spus Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara.
„Faptul cã aceastã lege face ca toate punctajele sã fie calculate împãrtind la 20, nu la 30 cât este acum pentru minerii din subteran ce au uiesit la pensie, care au iesit la pensie 1990 – 2010, va creste pensia substantial.
Perioada de aplicare este începând cu 1 oct 2018. Suntem în iulie, în august si septembrie se pregãtesc softurile si existã si cazul când va iesi în decembrie, dar va primi din octombrie”, a completat si Cristian Resmeritã, senator PSD.
Initial, propunerea legislativã a fost respinsã de Senat în sedinta din 20 iunie 2017, însã a fost  adoptatã în Camera Deputatilor (camerã decizionalã) cu 208 voturi „pentru” si „65” împotrivã. Este o modificare pentru care senatorul Cristian Resmeritã se luptã de mai multi ani, la un moment dat fiind chiar singurul parlamentar hunedorean care cerea în Parlament acest drept cuvenit pensionarilor mineri si siderurgistilor.
Efortul bugetar pentru achitarea acestor pensii este de aproximatov 70 de milioane de lei pe an si asta l-a determinat pe Cristian Resmeritã sã spunã cã „este cea mai mare investitie în economia Vãii Jiului”.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Repararea pensiilor minerilor „este cea mai mare investitie în Valea Jiului”

 • 8 iulie 2018 la 19:45
  Permalink

  Multumim domnului senator Cristian Resmerita ! Multumim PSD ! Au meritat votul nostru si o sa-i mai votam ! Pensionari minieri meritau (calculul impartiri la 20) c-au muncit din greu (bolnavi de spate) , in praf (bolnavi de SILICOZA , respira greu) , in gaze (multe boli) , uni sunt panicati datorita puscaturilor de la fronturile de lucru , … pensionari minieri sunt bolnavi si cheltuesc multi bani pe medicamente si au o viata scurta .

 • 9 iulie 2018 la 07:32
  Permalink

  Multumim !!!

 • 9 iulie 2018 la 13:47
  Permalink

  Daca si „repararea”pensiilor se va face precum repararea drumului national Petrosani -Voineasa e clar la ce sa va asteptati dragi pensionari mineri asa ca ,VOTATI RAZMERITA CRISTIAN.

Comentariile sunt închise.