DSP a amendat cabanierii si le cere sã clorineze apa

 

Directia de Sãnãtate Publicã a Judetului Hunedoara a amendat cabanierii din Straja pentru calitatea apei potabile si asta, cu putin timp înainte de a începe vacanta elevilor.
Nici cei din Parâng nu au scãpat si tuturor celor din zona de munte li s-a pus în vedere cã trebuie sã facã eforturi ca apa sã fie clorinatã. Cabanele sunt alimentate din izvoare si, atât în Parâng, cât si în Straja, faptul cã apa pare cristalinã, nu indicã si componenta organolepticã a  acesteia. Analizele au spus altceva. „Înaintea de vacanta elevilor, Compartimentul de control în sãnãtate  publicã a DSP Hunedoara a fãcut controale în zonele turistice ale judetului. Printre alte obiective, a fost si recoltarea de probe de apã, pentru a se consuma apa corespunzãtoare. În Straja, la probele recoltate, o parte nu au corespuns din punct de vedere microbiologic. A fost depãsit indicatorul bactericoliforme totale, fapt  pentru care, ca mãsurã, s-a dat o amendã de 8.000 de lei”, a spus dr. Cecilia Birãu,  purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.

Cabanierilor li s-a recomandat sã îsi ia mãsuri si apa pe care o dau clientilor lor sã fie clorinatã. Pentru asta  se impun o serie de investitii, însã, pe moment, si-au luat cu totii mãsuri, asa încât apa a redevenit în  parametrii normali.
„S-au recoltat din nou probe, acestea au corespuns, atât microbiologic, cât si fizico-chimic, iar în momentul în care Straja a fost supra-aglomeratã în vacanta elevilor, apa a fost corespunzãtoare din punct de vedere al legii apei potabile si nu a ridicat problemele. Recomandãrile pentru cabanieri, însã, au fost: sã continue dezinfectia permanentã a apei si realizarea dezinfectiei cu un aparat de clorinare, tocmai pentru a se doza corespunzãtor substanta si a se realiza continuu acest lucru ”, a mai  precizat dr. Cecilia Birãu.
Probleme au fost, înainte de vacantã si în Parâng, iar recomandãrile au fost aceleasi. Controalele vor continua în toate statiunile  în care acum vin turisti, dar, pe viitor, se impune realizarea unor instalatii de clorinare a apei care ajunge sã fie consumatã în cabanele de la munte.
Diana Mitrache

5 comentarii la „DSP a amendat cabanierii si le cere sã clorineze apa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.