Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte ale Lupeniului in momentul de fata?

Cornel Resmerita: Inainte de toate, Lupeniul are 22 de proiecte depuse. Cele mai importante sunt si cele pentru care am semnat si aici este vorba despre modernizarea statiunii Straja, care a si inceput de anul trecut. Un alt proiect se refera la modernizarea a 13 strazi din municipiul Lupeni si doua poduri, lucru foarte benefic pentru municipiul Lupeni, tinand cont ca cele doua poduri care au un impact deosebit. Mai este si drumul de centura, este si drumul care duce catre stadion. Un alt proiect important este refacerea Spitalului Municipal Lupeni, cu dotarea cu aparatura medicala necesara spitalului si refacerea Palatului Cultural Muncitoresc, lucru pe care ni l-au cerut tot timpul cetatenii municipiului Lupeni. In sfarsit acest proiect s-a terminat, s-a terminat si licitatia, s-au terminat si contestatiile, urmeaza numai sa semnam inceperea lucrarilor acestor proiecte si probabil semnarea se va face la sfarsitul lunii februarie. Speram ca incepand cu 15 martie sa nu mai fie zapada si in mod special sa nu mai fie frig afara sa putem incepe lucrarile pentru absolut tot ceea ce inseamna refacerea municipiului Lupeni. Mai avem un proiect referitor la refacerea centrului vechi, cam de la sindicat pana la statuia minerului, pe care il avem prins si in zilele urmatoare vom semna si pentru el.

Reporter: Care este valoarea totala a acestor proiecte de care vorbiti?

Cornel Resmerita: In total valoarea proiectelor este in jur de 65 milioane de euro.

Reporter: Cati ani v-au trebuit de la conceperea proiectelor si pana la momentul implementarii lor?

Cornel Resmerita: De aproape 8 ani de zile ne chinuim cu aceste proiecte si in sfarsit am reusit sa le aducem la bun sfarsit. Este o munca imensa, reusita de angajatii primariei, de primarul si viceprimarul municipiului Lupeni, de echipa de proiecte si as putea sa spun fara nici un fel de modestie si despre parlamentarii din Valea Jiului, fiindca ne-au ajutat foarte mult. Cel putin tot timpul prin discutarea sau plecarea mea spre Bucuresti pentru a putea ajunge mai usor la cate un ministru. Pentru ca orice telefon ai putea sa dai, te duci la Bucuresti si vezi ca ministrul respectiv nu mai este in acel moment acolo, ca ar putea fi chemat in alta parte.

Reporter: Toti parlamentarii Vaii Jiului v-au ajutat in demersurile dumneavoastra?

Cornel Resmerita: Am spus ca multumesc parlamentarilor, dar sa nu credem ca parlamentarii ar face trafic de influenta. Din discutiile avute cu dumnealor, am putut sa ajung la un ministru, sa nu stau trei-patru zile prin Bucuresti pana se intorceau ei. Am vorbit atat de programul ministrilor, cat si despre al meu.

Reporter: Cand vor fi finalizate proiectele de dezvoltare a turismului in Straja?

Cornel Resmerita: Eu imi doresc ca proiectele de modernizare sa reusim sa le terminam anul acesta, tinand cont de faptul ca anul trecut s-a lucrat foarte bine la proiectele de dezvoltare din Straja. S-a  lucrat foarte bine la tot ce a insemnat partii, bazinul de apa, toti hidrantii care sunt in Straja. Avem foarte mare nevoie de hidranti, daca tinem cont ca anul acesta am avut un incendiu pe pasunatul din Straja, intre noi si judetul Gorj. Atunci a fost foarte greu, pentru ca masinile pompierilor au urcat destul de greu, iar munca oamenilor a fost imensa. Au lucrat efectic cu bratele si cu tot ce aveau in dotare. Aici ma refer la pompieri, pe care eu ii respect foarte mult, dar si la echipa de lucru a primariei. Un alt avantaj al dezvoltarii turismului in Straja este ca numai anul acesta au fost aduse noi locuri de munca. Da, sunt temporare, pe moment, dar in viitor aceste locuri de munca vor fi definitive, pentru ca nu lucram numai la modernizarea statiunii pe timp de iarna, ci si la modernizarea statiunii pe timp de vara.

Reporter: Se lucreaza din greu in Straja, la dezvoltarea turismului, dar cum ramane cu presiunile salvatorilor montani legate de niste plati care nu au foet efectuate catre ei?

Cornel Resmerita: Nu consider ca e o presiune asupra primariei, ca primaria intotdeauna a tinut salvamontistii. Primaria si in momentul de fata a platit absolut tot pentru salvamontisti, mai putin vreo 2000 si ceva de lei pe care trebuie sa ii plateasca pentru luna ianuarie. Si am venit in ajutorul salvamontistilor si printr-o hotarare de consiliu local in care Salvamontul Primariei municipiului Lupeni a facut o asociere cu Consiliul Judetean si Consiliul Judetean va suporta 80% din cheltuielile salvamontistilor, care sunt oameni deosebiti. Intr-adevar, dumnealor fac niste presiuni, dar fac aceste presiuni fata de cei care tin cabane si cei care detin nu inteleg ca trebuie sa mai si plateasca, nu numai sa incaseze. Primaria nu beneficiaza de aboslut nimic din Straja, in afara de concesiunile pe terenuri si impozitul pe cladire, care se plateste atat in oras, cat si in statiune. Ori, din cate se cunoaste, orice statiune trebuie sa plateasca o cota parte din cazarile pe care le au spre primarie. Banii respectivi eu nu i-am luat niciodata, pentru ca mi-am dorit din tot sufletul ca statiunea sa se dezvolte.

Reporter: Legat de cele doua blocuri ANL? Cand vor putea fi date locuintele in folosinta?

Cornel Resmerita: Blocurile vor fi date 100% anul acesta. Unul dintre ele este in proprtie de 90% finalizat, mai trebuie sa se faca un zid de sustinere fara care nu se poate da blocul in primire. Se lucreaza la introducerea gazului metan de care primaria se si ocupa, lucru pe care il plateste primaria.

Reporter: Care sunt criteriile dupa care vor fi acordate locuintele?

Cornel Resmerita: Blocurile respective se vor da pe niste criterii pe care le accepta hotararea de guvern in legatura cu blocurile ANL. Aici este specificat ca apartamentele se dau tinerilor de pana in 35 de ani, tinerilor care nu au mai beneficiat de alte locuinte, tineri care au posibilitatea sa plateasca chiria apartamentelor pe care le vor primi si trebuie sa demonstreze ca au un venit sigur. Vedeti dvs, aproape toate blocurile ANL din Vale greu si-au gasit proprietari, ca nu au fost intotdeauna tineri cu conditiile indeplinite. Vor primi tineri din municipiul nostru sau care vor sa se mute la noi, care lucreaza si au venituri pentru a putea sa-si plateasca chiria. Dar sunt singur ca vor fi comentarii tot timpul, dar nu se va face absolut nimic, decat ceea ce este legal.

Si inca ceva foarte important: vorbesc unii foarte rautaciosi ca deja au inceput sa se ia cereri pentru apartamentele respective. Pana in momentul de fata nu s-a luat nicio cerere pentru blocurile ANL. Cererile respective vor ajunge la primar, se va face de catre comisia de locuinte pe baza criteriilor o selectie, iar pe baza selectiei se vor trece prin consiliul local toate apartamentele care se vor da.

Reporter: Cum comentati problemele pe care conducerile scolilor din localitate le ridica, referitoare la datorii pe care Primaria Lupeni le-ar avea de achitat catre ei?

Cornel Resmerita: Primaria municipiului Lupeni nu are nicio datorie. Poate ne arata o scoala, daca Primaria Lupeni are vreo datorie catre ea. Sa intelegem clar, toate scolile au contracte facute pe dumnealor, pe centrele de executie bugetara ale lor si in ele trebuiau sa intre bani de la Ministerul Educatiei pentru buna functionare a scolilor. Daca Ministerul Educatiei nu a alocat bani pentru buna functionare a scolilor, este numai problema ministerului. Primaria a  platit intotdeauna tot ce a putut si in ultimele luni am reusit luna de luna sa platim absolut toate datoriile. Tinand cont de faptul ca din TVA si din cotele defalcate ne-au scazut destul de consistent sumele care trebuiau sa ne revina la Primaria municipiului Lupeni si nu trebuie sa uitam ca Primaria municipiului Lupeni in 2011 nu a primit de la ANAF nici un leu, cred ca nici nu trebuiau sa isi puna problema scolile, ci din start ministerul trebuia sa plateasca sumele respective.

Reporter: Care sunt problemele societatii de termoficare?

Cornel Resmerita: La inceputul lunii noiembrie, cand oamenii trebuiau sa aiba agent termic, localitatile au primit sume consistente pentru darea in functie a agentului termic. In municipiul Lupeni nu s-a primit nici un leu pentru punerea in functie, in ciuda faptului ca s-au facut investitii majore, atat de catre Universal Edil, cat si de Paroseni. Sa se inteleaga bine.

Reporter: Dar o anumita publicatie scria cu totul altceva…

Cornel Resmerita: Cei ce scriu sunt niste oameni rautaciosi, nepregatisi profesional. Fiindca nu poti sa scrii niste lucruri pe care nu le cunosti si nu le stii. Acestia sunt oameni rautaciosi, care vor sa denigreze. Dar denigrarea nu se face asa, trebuie sa se invete inainte de toate sa fie niste oameni corecti si abia dupa aceea sa si faca rost de materiale pretioase pentru cetateni. Dupa cum se vede, materialele pretioase sunt cele pe care le scrie un ziarist anume si reuseste sa fie citit. Nu vedeti ca toate ziarele in momentul de fata, prin asa zisi mari ziaristi sunt citite pe net de nu stiu cate persoane, dar accesate de aceleasi patru persoane care asteapta sa se scrie lucruri mizerabile. Dar daca ii lasi sa traiasca dupa vanzarea ziarelor, cate ziare vand pe zi…

Reporter: Vi se va spune ca un ziar nu traieste din vanzari…

Cornel Resmerita: Un ziar traieste dintr-o reclama, dar din una sanatoasa, cu ziaristi sanatosi. Atata vreme cat se face cu ziaristi rautaciosi, nu rezisti. Se traieste din reclama cu amenintari. Dar la un moment dat aceste amenintari se vor intoarce impotriva ta. Sa stiti ca lucrurile rautacioase se intorc impotriva celor care incearca sa le provoace. Trebuie sa te gandesti pe o perioada lunga de timp, pentru ca ziarul trebuie sa reziste, 30, 40-60 de ani. Un om care se gandeste numai la el nu are valoare niciodata. Un om care se gandeste la cei din jurul lui are valoare.

Reporter: Puteti da exemple?

Cornel Resmerita: Se stiu ei cine sunt destul de bine. Dar este pacat ca fac lucruri de genul acesta. Eu sunt obisnuit sa ajut marea majoritate a oamenilor care vin la mine si tot sunt contestat. Atata timp cat nu-ti platesti nici angajatii tai, nu poti sa vorbesti absolut nimic de altcineva. Daca traiesti din reclame, inseamna ca ai fonduri. Daca ai, de ce nu iti platesti angajatii proprii? Daca iti permiti sa faci calatorii in strainatate pe banii angajatilor fara a-i plati este o gresrala si se va plati. Eu sper ca toata lumea sa fie la zi cu salariile si apoi sa scriem ca nu platim la invatamant sau in alta parte, in conditiile in care primaria nu primeste resursele necesare de la Guvern.

Reporter: Primaria Lupeni are datorii?

Cornel Resmerita: Primaria Lupeni a avut de mai multi ani probleme financiare, dar am reusit sa trecem peste toate problemele. Dar noi am incercat sa ne aratam nemultumirea, primarul a umblat si va umbla foarte mult peste tot pe unde trebuie sa ne primim banii. In cea mai mare parte, primarului i se promite ca primeste banii, in 99% din cazuri nu-i primeste, iar noi trebuie sa ne descurcam cu cei 1%.

A consemnat Anamaria NEDELCOFF