INCREDIBIL: Valea Jiului nu mai are pediatri! Pe mâna cui lãsãm copiii bolnavi?

Imediat ce ies din maternitate, mãmicile sunt îndrumate sã îsi înscrie nou-nãscutii la un medic, lucru  absolut necesar, datã fiind obligativitatea ca micutii sã fie atent tinuti sub observatie. Numai cã, în Valea Jiului situatia este una absolut incredibilã, pentru cã medici cu aceastã specializare sunt aproape inexistenti.
Asa cã situatia este cât se poate de uluitoare si fãrã nicio o scãpare, iar solutia aleasã este aceea de a-i obliga pe cei care practicã medicina de familie, atât cât mai sunt si ei, sã preia si  nou-nãscutul, chiar dacã nu au competente în acest sens.
Medicii care gestioneazã sistemul medicinii de familie spun chiar cã lucrurile merg din rãu în mai rãu, fãrã vreo sansã de reabilitare. „Este o mare problemã si va fi si în continuare, o mare problemã. Conform contractului-cadru, gravida care a nãscut, ajunge la medicul ei de familie, care trebuie acum sã înscrie pe liste si nou-nãscutul. Aici e, însã, o mare problemã pentru cã sunt multi colegi si suntem la o anumitã vârstã, care nu au practicat pediatria. Este foarte greu sã responsabilizezi un medic în aceastã problemã, iar pe viitor va fi si mai rãu, pentru cã medicina de familie, conform politicii Ministerului Sãnãtãtii s-ar putea sã se desfiinteze, dacã nu se iau mãsuri”, a spus dr. Constantin Gheorghiu, vicepresedintele Colegiului Medicilor de Familie din judetul Hunedoara.
Cu copiii mici în brate, cu obligativitatea de a-i vaccina si fãrã medic, mãmicile sunt absolut  bulversate. „Încã de când am fost însãrcinatã, am cãutat un medic, cã aflasem cã nu am unde sã îmi duc copilul. E greu, cei care au competente în pediatrie, nu mai prea pot sã ia, doar cu pile reusim. E foarte greu”, a spus o mimicã cu un nou- nãscut. De fapt, mãmicilor, încã din sectia de neonatologie,  li se cere sã vinã cu înscrierea  la un medic pediatru, ori asta este aproape imposibil în Valea Jiului.
„Din câte stiu eu, medici pediatri, acum, în Valea Jiului, dacã sunt unul sau 2. Ori nu au cum sã acopere numãrul copiilor care se nasc. Medicii de familie, care au terminat medicinã generalã au si copii înscrisi, dar si ei sunt putini, iar pe viitor foarte multi se vor pensiona si viitorul este chiar  sumbru”, mai spune dr Gheorghiu.
Medicii vor sã facã ceva, atât cât mai pot, dar multi sunt si ei la  vârsta de pensionare. Asta genereazã situatii ce nu se pot rezolva, chiar dacã ar exista vointã, nici în urmãtorul deceniu.
„În luna decembrie va avea loc o întâlnire cu medicii de familie si cu ministrul Sãnãtãtii,  pentru a face în asa fel ca absolventii de medicinã generalã sã facã rezidentiat pe medicina de familie. Dar asta va dura câtiva ani, cam 7 sau chiar 8, ori 10”, apreciazã medicul Gheorghiu. Pãrintii trebuie sã umble pe unde stiu ei, sã caute solutii si sã le si gãseascã, iar asta în conditiile în care si medicii de familie sunt tot mai putini. „Sunt acum douã cazuri, doi medici care pleacã din sistem, la pensie si pacientii lor aleargã de la un medic la altul. Majoritatea medicilor are lista plinã si nu mai fac fatã si nu pot înscrie noi copii”, a  conchis dr. Gheorghiu.
În teorie, medicul de familie este alãturi de pãrinti odatã cu venirea unui nou membru în familie. Imediat dupã ce ajunge mãmica acasã cu bebelusul, medicul de familie îi face o primã  vizitã la domiciliu nou nãscutului pentru ca mai apoi sã îi urmãreascã, cu foarte mare atentie, cresterea si evolutia, trecând prin toate etapele de dezvoltare. Dar asta e valabil doar în teorie,  cãci în realitate. Pãrintii abia reusesc sã facã fatã situatiei.
Diana Mitrache

5 comentarii la „INCREDIBIL: Valea Jiului nu mai are pediatri! Pe mâna cui lãsãm copiii bolnavi?

 • 4 decembrie 2018 la 22:15
  Permalink

  Medicina de familie, fara suparare, este afacere, nu medicina. Cei mai comozi si slabi medici s-au facut medici de familie. Orice ai nevoie, ba este plecat la Deva, ba nu mai sunt locuri pe luna in curs, ba nu merge sistemul, ba aia, ba ailalta. Plus asistentele, zici ca ele au terminat medicina, o scarba de zile mari. Ai nevoie de o fisa pt permis? 20 de lei, scurt, desi platesti asigurari de sanatate de sute de lei lunar. Ai nevoie de o trimitere urgent, si nu mai e loc pe ziua in curs la consultatie, decat peste trei saptamani? Pac 35-50 de lei. Mergi la urgenta cu mana rupta, vineri, te panseaza sau pune o atela stramba, te cheama luni la policlinica la ortoped, care te intreaba senin daca ai trimitere de la medicul de familie. Cand? In weekend? Dupa ce am fost la URGENTA?
  Poate nu ar fi o idee rea sa se desfiinteze aceasta medicina de familie in forma in care este acum, unii se plimba cu X5 si au cabane pe la munte, mii de nume pe lista, dar nu mai stiu sa foloseasca nici stetoscopul. In medicina de familie importanta e marimea listei de pacienti, nu serviciile oferite acestora. Sa se reinfiinteze ceea ce mai demult era medicul de circa si de policlinica, fara liste si alte smecherii. Zece – douazeci de medici de medicina generala / de familie, la parterul policlinicii, care sa preia bolnavii pe rand, cum vin. Cu salariu fix, ca deh, daca nu a facut un rezidentiat sau nu are chef de garzi ci de program de gravide de la 8 la 14, sa castige dupa program.
  Ca sa nu mai spun ca unii pur si simplu refuza copiii ca nu au pe lista sau nu stiu ce. Asa ca mama e la un medic, si copilul la altul, iar cand vrei sa muti fisa, sa fi in acelasi loc, zici ca i-ai injurat de mama. Sau vrei sa faci vaccinul si nu il are, sau and il are nu il face ca nu stiu ce si tot asa. Medicul de familie ii face o vizita nou-nascutului? Asta e o gluma, am dus copilul de o saptamana la cabinet, printre oameni care tuseau si baleau pe acolo de cateva ore, si am mai si asteptat la rand, desi gravidele si nou-nascutii au prioritate peste tot in lumea cu apa calda.

  Răspunde
 • 5 decembrie 2018 la 09:31
  Permalink

  Foarte mare si din pacate amar adev?r este in comentariul facut de adi.Medicii de familie sunt doar scribi.Ei scriu doar retete care trebuiesc apoi trecute in fise ,scriu trimiteri care si ele trebuiesc trecute in DES.Când sa mai consulte in programul lor de 4ore,impus de ei desigur.Vizite la domiciliu?O glum?.

  Răspunde
 • 5 decembrie 2018 la 10:57
  Permalink

  Bine punctat de adi sistemul medicului de familie romanesc.In forma actuala ,e doar un sistem de tocat bani de la bugetul de stat ,atat si nimic mai mult.Rezultatele in sanatate se vad in realitate,nu trebuie sa le spun eu ca sunt zero.Cat despre pediatrii din titlu,cred ca sunt o gluma ,lipsesc demult din Vale !

  Răspunde
 • 5 decembrie 2018 la 18:35
  Permalink

  Medicii nu-s buni. Dar minerii? Ei cum sunt?

  Răspunde
  • 6 decembrie 2018 la 15:54
   Permalink

   Bai bulache, aici e vorba de medicii de familie. Minerii sunt bine la locul lor si de care medicii isi vor aduce aminte cand nu au curent in casa si portofelele goale ca nu a mai venit nimeni la boala de foaie, asta asa pentru conformitate ca vad ca te dai rotund prin tot felul de postari de felul Gica contra !

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.