75 de persoane din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului vor fi disponibilizate în acest an. În acest sens, Ministerul Energiei a lansat proiectul de hotãrâre privind aprobarea unei sume din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiazã persoanelor disponibilizate de Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului S.A.
“Pentru anul 2018, în conformitate cu modificãrile aprobate în Planul de închidere, Societatea îsi reduce activitatea si este pusã în situatia desfiintãrii locurilor de muncã aferente, prin concedieri colective cu mãsuri de protectie socialã. În acest sens a fost întocmit Planul de disponibilizare pentru anul 2018, care cuprinde numãrul de salariati ce urmeazã a fi concediati precum si mãsurile de protectie socialã de care beneficiazã fiecare salariat în conformitate cu prevederile legislative din domeniul protectiei sociale.
Planul de disponibilizare prevede a fi disponibilizate prin concediere colectivã în trimestrul III anul 2018, un numãr de 75 persoane si a fost supus aprobãrii conducerii executive si neexecutive a societãtii precum si actionariatului societãtii”, aratã Ministerul Energiei. Pentru plata venitului de completare se “aprobã alocarea sumei de 424 mii lei din bugetul asigurãrilor pentru somaj pe anul 2018”. Potrivit documentelor Ministerului Energiei, termenul estimat al concedierii colective este luna septembrie 2018.
Aceastã mãsurã a fost luatã pentru a putea asigura desfãsurarea în conditii normale a procesului de închidere a unitãtilor miniere necompetitive, a securitãtii si sãnãtãtii în muncã a salariatilor, precum si asigurarea mãsurilor de protectie socialã a persoanelor disponibilizate.
Monika BACIU